U Somboru obeležena "Dužionica"

J. L.

24. 07. 2023. u 17:15

PREDAJOM hleba od novog brašna gradonačelniku Sombora, Antoniju Ratkoviću, UG „Bunjevačko kolo“ i HKUD „Vladimir Nazor“ obeležili su "Dužionicu", tradicionalnu žetelačku svečanost.

У Сомбору обележена Дужионица

foto: Grad Sombor

Predsednik „Bunjevačkog kola“ Dejan Parčetić i predsednik HKUD „Vladimir Nazor“ Mata Matarić, zajedno sa bandašima i bandašicama, te predstavnicima svog naroda, odeveni posebno za ovaj dan u narodnu nošnju, kako im nalaže tradicija, predali su blagoslovljena dva hleba gradonačelniku, Antoniu Ratkoviću, kao zahvalu Bogu za dobar završetak žetve, a prirodi za plodnost.

Zahvalivši se na hlebu, gradonačelnik Ratković je poručio da je „Dužionica“ jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se neguje u Somboru.

-Ona predstavlja simbol zajedništva, a Sombor je sredina u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju, uvažavaju, sredina u kojoj se ne ističe različitost, već neguje posebnost. Ponosan sam na sve nas Somborce, kada ovako zajednički u radosti i veselju proslavljamo ovako značajan žetveni običaj kojim, slaveći završetak žetve, ujedno slavimo i  plodnost i njeno obnavljanje, kao simbol ciklične prirode života - istakao je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?