ZA SANIRANJE POSLEDICA NEVREMENA U VOJVODINI POKRAJINA IZDVOJILA OKO 500 MILIONA DINARA: Oštećene škole i vrtiće obnoviti do septembra

Z. GRUMIĆ

23. 07. 2023. u 15:49

RADI najneophodnijeg saniranja posledica nezapamćenog nevremena koje je ove sedmice u dva navrata pogodilo Novi Sad i više opština u Vojvodini, iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je oko 500 miliona dinara, saopšteno je danas posle vanredne sednice Pokrajinske vlade i Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

ЗА САНИРАЊЕ ПОСЛЕДИЦА НЕВРЕМЕНА У ВОЈВОДИНИ ПОКРАЈИНА ИЗДВОЈИЛА ОКО 500 МИЛИОНА ДИНАРА: Оштећене школе и вртиће  обновити до септембра

Z. Grumić

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je, u izjavi novinarima posle sednice, naveo je da su tri osobe izgubile živote, da je bilo povređenih i da je načinjena velika materijalna šteta čije će razmere biti utvrđene u narednom periodu. On je naglasio želju i rešenost da se zajedničkim snagama izađe iz ove izuzetno teške situacije.

- Ovo je bio veoma težak period. Izgubili smo tri života a posebno nas je potresao tragični događaj u Novom Sadu, gde je nastradao dvanaestogodišnji dečak. To će trajno obeležiti posledice ovog nevremena – rekao je Mirović naglasivši da sad treba pokazati efikasnost i odgovornost i što pre krenuti u obnovu porušenog.

Na teritoriji Vojvodine je u sredu i petak od olujnog vetra stradalo čak 80 objekata škola od kojih je deset ili jedanaest teško oštećeno pa će sanacija trajati više nedelja.

- Najvažniji prioritet nam je obnova osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova, da bude gotova do početka nastave 1. septembra.

Mirović je naveo da je Gradu Novom Sadu, koji je uz Bačku Palanku najviše postradao, izdvojeno 250 miliona dinara radi obnove u prvom redu pet najoštećenijih školskih zgrada i niza drugih objekata, dok je Bačkopalančanima opredeljeno 100 miliona dinara. Po 50 miliona je dato Šidu i Sremskoj Mitrovici a ostale ugrožene opštine dobile su iz pokrajinske kase nešto manje iznose. Pokrajinskim robnim rezervama prosleđeno je 50 miliona dinara za nabavku crepa, građe i ostalog građevinskog materijala obnim rezervama

Mirović je poručio lokalnim vlastima da dođu do svake porodice koja je pretrpela štetu i da utvrde šta im je potrebno i dodao da pokrajina očekuje dodatnu finansijsku pomoć i od Vlade Srbije.

Zahvalio je Upravi za vanredne situacije i MUP-u, koji su angažovali 180 ljudi i opremu u pomaganju ugroženima saniranju posledica nevremena, kao i požrtvovanim radnicima EPS-a na požrtvovanom radu kako bi mnoga sela i delovi gradova dobili struju, jer je bilo pokidano više kilometara dalekovoda. Takođe je uputio zahvalnost Gradu Beogradu koji je poslao ekipe sa deset vozila, zatim Subotici i drugim opštinama koje su pokazale solidarnost, kao i mnogim privatnim preduzećima za ustupljenu mehanizaciju i radnike.

Prema podacima saopštenim sa sednice samo na užem području Grada Novog Sada u dva olujna naleta uništeno je oko 1.000 stabala po ulicama, bulevarima, parkovima, dvorištima. Stradali su i krovovi na objektima Petrovaradinske tvrđave i drugim zgradama po gradu i naseljima. I Nacionalni park „Fruška gora“ pretrpeo je velike štete jer je uništeno na desetine kubika šume.

Mirović je pozvao građane da prate upozorenja RHMZ i ostalih nadležnih i poštuju preventivne mere za eventualne nove nalete olujnog nevremena.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)