NAPOLJU SU PAKLENE VRUĆINE, ALI MALO VODE NIJE POTREBNO SAMO LJUDIMA: U vrelim danima teško je i napuštenim životinjama

S.BABOVIĆ

19. 07. 2023. u 14:10

TROPSKE temperature su ovih dana u Srbiji, a u ovom gradu apeluju da voda život znači i ljudima, ali i životinjama.

НАПОЉУ СУ ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ, АЛИ МАЛО ВОДЕ НИЈЕ ПОТРЕБНО САМО ЉУДИМА: У врелим данима тешко је и напуштеним животињама

Foto: FB JKP Krusevac

- Molimo staratelje, građane, vlasnike kafića, butika i ostalih radnji da iznesu činije sa vodom ispred zgrada, kuća, lokala, jer gutljaj vode znači i napuštenim psima, mačkama i pticama – apeluju u Udruženju za zaštitu i prava životinja ORPAK iz Kruševca.

Vlasnici pasa, s druge strane, upozoravaju u ORPAK-u, ne treba da izvode svoje ljubimce u periodu od 11 do 18 sati. Visoke temperature, kako je upozoreno, opasne su i za ljude i za životinje.

Veterinari podsećaju da psi ne smeju da se ostavljaju u parkiranim kolima, čak ni kada je vozilo u hladovini. Nije dobro ni zadržavanje ljubimaca na toplim površinama poput asfalta. Pristup vodi je obavezan. 

- Psa možete ošišati nakratko, ali nikako do kože, kako bi se izbeglo pregrevanje tela - objavljeno je na FB stranici jedne veterinarske ambulante iz Kruševca. 

U slučaju da primetite kod vašeg ljubimca ubrzano dahtanje, modar jezik, crvene desni, gustu i lepljivu pljuvačku, malaksalost, vrtoglavicu, nemoć u ekstremitetima i povraćanje, psu odmah stavite hladnu oblogu oko vrata i odvedite ga do najbližeg veterinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)