UZ DVA SKENERA I MAGNETNA REZONANCA: U Boru obezbeđeni najsavremeniji uređaji za dijagnostiku (FOTO)

S. M. J.

30. 06. 2023. u 21:35

BORSKA zdravstvena ustanova od danas ima dva skenera.

УЗ ДВА СКЕНЕРА И МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА: У Бору обезбеђени најсавременији уређаји за дијагностику (ФОТО)

Foto: Grad Bor

Reč je o uređajima novije generacije, koji će značajno skratiti vreme pregleda i olakšati rad medicinskim radnicima, a pacijentima pružiti bolju i kvalitetniju uslugu, ističu nadležni.

Novi skener Grad Bor nabavio je za potrebe razvoja dijagnostičkog centra, dopremljen je pre par meseci, a danas i zvanično pušten u rad. Uz njega, borska zdravstvena ustanova ima još jedan skener, koji je obezbedilo Ministarstvo zdravlja, a koji je, takođe, od danas u funkciji, pa se očekuje da će sa ova dva savremena aparata, u Boru značajno biti unapređen kvalitet usluga.

-Kupili smo mnogo opreme koju su tražili naši lekari. Ideja i zadatak nam je da Bor postavimo na mesto gde treba da bude, odnosno da bude prvi u regionu kada je dijagnostika u pitanju i da ima sve potrebne uslove za brzo reagovanje. Aparati novije generacije lekarima će omogućiti da u najkraćem roku donesu odluku o lečenju ili postavljanju dijagnoze pacijentima – kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Pored skenera i magneta, Grad Bor obezbedio je sredstva i za najsavremeniji ultrazvučni aparat, ali i  mnoge druge operativne aparate za hirurške intervencije.  Renovirane su i prostorije u kojima je skener, napravljena je nova lekarska soba, mokri čvorovi, a za te radove je iz gradske kase izdvojeno 8,5 miliona dinara.

-Nastavljamo i dalje da ulažemo u naše zdravstvene ustanove. Pokrtenuli smo proceduru za izgradnju nove Bolnice. Do kraja godine u planu je da se krene sa projektovanjem i da Bor za dve godine dobije jednu savremenu bolnicu. U prethodnom periodu obezbedili smo mnogo vozila koji su neophodni za rad zdravstvenih ustanova. Ideja nam je da u 2024. obezbedimo i stanove za naše mlade kadrove, tako što će Grad Bor obezbediti stambene objekte ili ih kupiti za potrebe lekara koji nemaju rešeno stambeno pitanje – dodaje Milikić.

Borani, dodaju lekari, sada neće morati da idu u druge opštine i gradove već će dijagnostiku obaviti u svom gradu. Na raspolaganju su im skeneri marke „Filips“ i „Simens“, vodeći CT aparati, a uskoro im stiže i magnetna rezonanca.

-Stiže nam i magnet i time definitivno postajemo regionalni centar u dijagnostici i naši građani neće morati ni zbog magnetne rezonance da idu sa strane što će im značiti i uštedu vremena ali i novca, a imaće brzu dijagnostiku i moći će brzo da se leče.  Magnetna rezonanca se očekuje u ponedeljak i biće instalirana u Domu zdravlja čime ćemo zatvoriti ceo dijagnostički program. Ulaganjem lokalne samouprave sve što se tiče dijagnostike, ultrazvučnih aparata pa sve do aparata nevezano za radiologiju i dijagnostiku sada imamo – kaže dr Ana Golubović Spasojević, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Bor.

Novi aparati će smanjiti liste čekanja a dnevno će, na jednom aparatu, moći da se obavi i 12 pregleda.

- Ova dva aparata nam mnogo znače jer ćemo moći da pregledamo veći broj pacijenata, pružićemo bolju uslugu građanima Bora, smanjićemo gužve i liste čekanja koje su bile, a mi ćemo imati mnogo bolje uslove za rad jer su aparati fantastični, novije generacije, bolje se rade pregledi. Nama će dosta olakšati rad jer će se pregledi raditi brže a snimci će biti kvalitetniji. Ne znam koliko ovakvih aparata ima ima u Srbiji, znam da je veoma mali broj, ali eto mi smo manje više privilegovani sa ovim aparatom – ističe Vuk Petrović, glavni tehničar Radiološke dijagnostike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić