ZBLIŽILA IH VERA: Hodočasnici iz Vukovog kraja i inostranstva gosti Hilandara

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 06. 2023. u 12:40

DREVNI Manastir Hilandar, vrelo vere pravoslavne, ugostio je hodočasnike iz Vukovog kraja i njihove prijatelje iz Srbije i inostranstva, koji kažu da su, posle posete toj svetinji, postali još bliži jedni drugima, ali i bliži i drugim ljudima.

ЗБЛИЖИЛА ИХ ВЕРА: Ходочасници из Вуковог краја и иностранства гости Хиландара

foto V Mitrić

Prisustvujući liturgijama, od rane zore, gosti su, kako kaže Vidoje Purić iz Donjeg Dobrića, koji je decenijama živi u Parizu, "uživali u božanskoj sinfoniji koju stvaraju, na tom svetom mestu, ovdašnji monasi".

- Ovde je sve božanstveno, svaki pedalj i svaki detalj, a miris tamjana, cveća i lepota zdanja, koja su građena s ljubavlju prema Bogu i rodu, daje utisak kao da smo, kako se to kaže, "na sedmom nebu" - Priča Purić.

Lozničani, Vukovi zemljaci, po tradiciji, doneli su i darove svetinji Svetoga Save, "onako kako dolikuje  i kako ona zaslužuje".

- Više puta sam bio u Hilandaru i, uvek, iznova doživim lepotu i u duši i u telu - kaže Lozničanin Zoran Mitrić, koji je poveo i sina Milutina, sa kojim je, pre toga, posetio i srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" u Solunu. - Ovde se najbolje vidi veliko delo našega Svetoga Save, njegova mudrost, promisao, njegove poruke i pouke rodu, njegov trud i požrtvovanje .I sve to nas obavezuje da budemo sa njim na Isusovom  putu, jer za naš rod boljeg i sigurnijeg puta nema.

Oduševljeni su svetinjom, njenim divnim sadržajima i lepotom i Rade Kostadinović, Dragan Pajić, Ivanko Tešić i veliki umetnik Milomir Mileusnić. Srce je puno i njihovom prijatelju Dušanu Janjiću, koji im se pridružio iz Južnoafričke Republike, gde živi i radi.

I svi oni ponosni su jer je u bogomolji, odavno već jedan od ključnih monaha, Lozničanin otac Teodosije. I raduju se, što su, pre nekoliko godina, mogli da ugoste u Loznici, u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice i Vukovom domu, hilandarskom igumana -arhimandrita Metodija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!