SMRAD SE ŠIRI, ZAGAĐENJA NEMA: Na pritužbe da se u vodotok VBK ispušta otpad reagovao predsednik Srbobrana

Z. Rajić

28. 06. 2023. u 06:24

GRAĐANE Srbobrana proteklih dana gušio je nepodnošljiv smrad, koji im je, kako kažu, "pekao oči, grlo, nos i kožu" i budio ih iz sna. Oni nisu imali dilemu o tome odakle dolazi zagađenje, upirući prstom u fabriku alkohola, a kao dokaz da se otpad iz ovog pogona izlio u Veliki bački kanal (VBK) nudili su snimke načinjene dronom. Iz Opštinske uprave (OU) je povodom toga stigao "uvijen" odgovor, a direktno i žestoko je reagovao predsednik Opštine Radivoj Debeljački, poručivši da je "očuvanje životne sredine segment u kojem nema ustupaka, niti zaobilaženja problema".

СМРАД СЕ ШИРИ, ЗАГАЂЕЊА НЕМА: На притужбе да се у водоток ВБК испушта отпад реаговао председник Србобрана

foto D. Tasovac

Po pritužbama građana, na teren su izašli predstavnici JVP "Vode Vojvodine" i nadležnih pokrajinskih inspekcija i sekretarijata, kao i policijski inspektor za privredni kriminal i laboranti novosadskog PMF. Stručne službe su, zajedno s predstavnicima fabrike alkohola, obišle lokalitet njenih taložnih polja (laguna), u koja se odlažu otpadne vode.

Prema nalogu načelnika vodne inspekcije uzet je uzorak iz jedne od zemljanih laguna i iz kanala na lokaciji naspram taložnih polja.

I opštinari trpe trovanje

OGORČENI građani pitali su kako čelnici Opštine trpe trovanje, kao da ne stanuju u Srbobranu.

- Jednu stvar ne mogu da razumem, a to je ljudski um koji pomisli da neko normalan može da bude za nešto što ugrožava zdravlje svih, pa i njegove dece. Zato molim sve građane za strpljenje i poverenje u inspekcijske službe, koje su već donele niz mera da se zaustavi ovaj akcident - istakao je Debeljački.

- Izvršenim nadzorom konstatovano je da u kanalu nema prisutnog zagađenja uzrokovanog ljudskim faktorom. Analize su pokazale da je voda u kanalu ispravna - glasi izveštaj OU, u kojem je opisano da je u trenutku nadzora "bio prisutan jak i veoma neprijatan miris, koji se širi prema Srbobranu", te da je "tamnobraon film, koji pluta po površini vode, biljnog porekla, i rasut je uz obe obale kanala".

Uprkos umirujućem obaveštenju, OU je predočila da je "vodna inspekcija zabranila dalje korišćenje objekata na lokalitetu i naložila hitne mere i radove na sanaciji i uklanjanju deponovanog sadržaja i otpadnih voda".

- Problem fabrike alkohola nije od juče, već datira decenijama. Staćemo na put i ovom zagađivaču, a kao dokaz nulte tolerancije prema njemu podsećamo građane na 2021. godinu, kad je fabrika alkohola, nakon reagovanja inspekcije, zabetonirala svoje ispuste kako ne bi mogla da izliva otpadne vode u VBK - nije okolišao predsednik Opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)