BAKAR CRKVI VRAĆA SJAJ: U Srbobranu obnavljaju jedan od najlepših pravoslavnih hramova u Srbiji

Z. Rajić

24. 06. 2023. u 12:41

CRKVA Svetog Bogojavljenja u Srbobranu, jedan od najvećih i najlepših pravoslavnih hramova u našoj zemlji, uskoro će dobiti novi krov, što će biti uvod u njenu dugo čekanu rekonstrukciju. Od 1807. godine, kad je osvećena, nijedno ratno razaranje nije mimoišlo ovu građevinu, a poslednji put je teško oštećena u požaru 1987.

БАКАР ЦРКВИ ВРАЋА СЈАЈ: У Србобрану обнављају један од најлепших православних храмова у Србији

foto L. Paracki

- Pocinkovani lim, kojim je pokriven krov posle požara, više nije bio ni zaštita, a ni ukras hrama. Vek trajanja tog lima je tridesetak godina i već je trebalo da bude zamenjen, jer je postavljen 1988. i počeo je uveliko da propada. Hram će dobiti pokrivač od bakra, koji je večan metal, ali je zato i skupocen, pa će sanacija krova iziskivati ogroman novac - rekao je Srboljub Srdić, jedan od dvojice srbobranskih paroha.

Zamena krova i stavljanja pozlaćenih umesto starih krstova, kako je procenjeno, koštaće 34 miliona dinara. Crkvena opština je već uplatila avans od 60 odsto, a očekuje da uz podršku lokalne samouprave i Pokrajine, kao i parohijana, prikupi dovoljno novca da do završetka radova isplati izvođača.

Vaskrsavala iz pepela

U PRVOM svetskom ratu austrougarske vlasti su skinule zvona sa srbobranskog hrama i odnele ih u Beč, gde su izlivena u topove. Aprila 1941, crkva je gađana granatama koje su oštetile oba tornja, kao i krov. Fašisti su je opljačkali i oskrnavili, posle čega je bila zatvorena, a obredi su se obavljali u obližnjoj čitaonici. Ipak, posle svakog uništenja crkva je vaskrsavala iz pepela.

Posao je poveren firmi iz Beograda, koja je, kako navode starešine srbobranskog hrama, uspešno restaurirala mnoge crkve u Srbiji, CG, BiH, Rusiji i Kazahstanu.

- Majstori su utvrdili da je građa krova neoštećena, što je pokazatelj da su ga ljudi iz crkvene opštine 1988. ozbiljno obnovili. To nam je veliko olakšanje i ušteda - rekao je otac Srboljub.

Srbobranski hram je prvi među crkvama u Bačkoj sa dva visoka zvonika, koja simbolizuju srpski narod s obe strane Save i Dunava, a velika "lađa" njegovo jedinstvo. Upravo u borbama za Srpsku Vojvodinu, hram je teško stradao 1848/49. godine, kad je srušen krov, razbijena zvona i uništen ikonostas.

- Crkva, koja je ponos Srbobrana, dobija novo ruho, koje se čeka od 1849. godine. Radovi na obnovi su na samom početku imajući u vidu da se velika rekonstrukcija planira i za naredne godine - istakao je predsednik Opštine Radivoj Debeljački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)