15.000 RUŽA POD VODOM: Teška borba protiv bujica kod Trstenika, ugrožena i kruševačka i varvarinska sela (VIDEO)

S.BABOVIĆ

13. 06. 2023. u 07:27

NAJMANjE 15.000 podloga za ruže poplavljeno je u selu Velika Drenova kod Trstenika.

15.000 РУЖА ПОД ВОДОМ: Тешка борба против бујица код Трстеника, угрожена и крушевачка и варваринска села (ВИДЕО)

Foto:Stab za vanredne situacije Trstenik

Poznati kalemari koji žive i obrađuju sadnice kalemova nadomak Zapadne Morave u selima Selišta, Medveđe i Velike Drenove posebno su ugroženi. Bujične reke slile su se na plodne oranice, koje se na teritoriji ove opštine prostoru na blizu 30.000 hektara.

-Prizor je jeziv, 15.000 podloga za ruže je pod vodom, ko zna kada će ta voda da se iscrpi, da otekne -  posvedočila je Ivana Janković iz Velike Drenove.

- Poplavljeni su stambeni objekti, dvorišta...

Ranije procene bile su da se oko 15 miliona komada loznih kalemova i više od 5.000 voćnih sadnica proizvede u trsteničkom kraju tokom godine. Mnogi proizvođači su sada  ugroženi. Materijalna šteta se osim u Velikoj Drenovi, beleži u Selištu, Mijajlovci, Stragarima, Ribniku, Počekovini, Donjoj i Gornjoj Crnišavi.

- Vatrogasci i pripadnici JP Srbija voda crpe vodu, jer je došlo do prodora u više stambenih i pomoćnih objekata - predočava Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

- Čitavog dana smo na terenu, kako bismo osposobili putne pravce. Šteta je i na putnoj infrastrukturi.

Odron je na lokalnom putu u Mijajlovcu. Saobraćaj se usled oštećenja puteva otežano odvija u više pravaca. U Štabu podsećaju da je obaveza domaćinstava da održavaju kanale pored svojih kuća. Zapušeni odvodi i propusti napravili su pored obilnih padavina dodatnu prepreku.

U Trsteniku je na snazi vanredna situacija od 10. juna, ali ništa nije bolje ni u drugim opštinama u Rasinskom okrugu.

Spisak najkritičnijih tačaka vidi se na osnovu poslednjih odluka donetih na urgentnim zasedanjima operativnih timova u Kruševcu.

U Varvarinu je zbog bujica teško u tri sela  Suvaji, Bačini i u Obrežu.

Na društvenim mrežama kruže dramatični prizori vode koja u potocima teče kroz naseljena mesta.

Kako su „Novosti“ objavile juče ujutro, kiša ne prestaje da pada u Kruševcu i okolini. Situacija je teška u selima Bela Voda, Kukljin, Jasika. Najfrekventnije ulice se bore sa sporim oticanjem vode, od Ulice cara Lazara do Jasičkog puta.

Nepogode su nanele štetu i Brusu. Kako su „Novosti“ pisale u više navrata, vanredna situacija je na snazi u još dve opštine, u Aleksandrovcu i u delu opštine Ćićevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar