SVOJEVRSNA KAPIJA EVROPE: U Perlezu kod Zrenjanina svečano otvoren galerijski prostor starog Mlina (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

12. 06. 2023. u 07:30

KELTI, Rimljani i brojni drugi narodi pohodili su čuke i vrleti banatske zemlje, a mesto Perlez, u srcu ravnice, nedaleko od Zrenjanina, uvek je bilo svojevrsna kapija, kroz koju su prolazile razne kulture, običaji i navike.

СВОЈЕВРСНА КАПИЈА ЕВРОПЕ: У Перлезу код Зрењанина свечано отворен галеријски простор старог Млина (ФОТО)

B.Grujić

Zoran Stojačić, prvi čovek Baštinara iz Perleza, ovim rečima pozdravio je brojne prisutne, na otvaranju galerijskog prostora starog Mlina u centru sela, kulturne stanice Mlin u Perlezu, uz lagane note stare pesme Duni vetre sa banatske strane, koje je na klaviru Isidore Žebeljan, izvodio njegov brat blizanac, Nenad Stojačić.

- Ova pesma je uvodni foršpil dokumentarnog filma Šampioni iz 1956. godine, koji govori o velikom uspehu i šampionskoj tituli košarkaša Proletera iz Zrenjanina, a eto život je sticajem okolnosti kraljica pod obručima - naglasio je nekadašnji proslavljeni košarkaški as Zoran, inače otac najboljeg basketaša sveta, Strahinje Stojačića.

Listu brojnih uglednih poslenika kulture, sporta i zabave, na otvaranju Mlina, predvodila je poznata književnica Mirjana Bobić Mojsilović, u društvu sestre bliznakinje Zorice, dok je na čelu sportske elite bio MVP nedavnog Svetskog prvenstva u Beču, Strahinja Stojačić i njegov brat Stefan.

- Otac i stric, kao perleski Baštinari, u svom rodnom mestu, uložili su ogromnu energiju i trud, kako bi oživeli mit starog Mlina, gde smo se često kao deca igrali, kada dođemo kod babe i dede - naglasio je Strahinja Stojačić, donedavno vlasnik najšarmatnijih basketaških brkova sveta.

PROMOCIJE I KONCERTI

U jednom delu starog Mlina, braća Stojačić, osmislili su i uredili prostor za održavanje muzičkih i koncertnih manifestacija, a da sve funkcioniše baš kako treba, potvrđeno je već na otvaranju, zanimljivom i nadahnutom svirkom nekoliko džez i fank bendova.

Kulturna stanica Mlin Perlez, kako su nazvali novi izložbeni prostor, otvorena je uz izložbu fotografija Dušana Marinkovića, Mašinski mlinovi u srednjem Banatu, a lep utisak patine starog Banata, običaja, prepoznatljivog laloškig mira i nebrige, upotpunili su zvucima tambure i harmonike Blagoje Kuručki i Ljubomir Živkov.

- Ovaj prostor, osmišljen je iz tri segmenta, u jednom galerijskom, će od sada biti priređivane izložbe, književni i literarni susreti, a tu su i stalne postavke mašinskih mlinova koji su kulturno dobro Srbije i stalna postavka arheološkog nalazišta Barka, Mike Medovića, čoveka koji je obeležio život Perleza - dodao je Zoran Stojačić, nekadašnji košarkaški reprezentativac i veliki zaljubljenik u kulturu i tradiciju svog rodnog mesta.

- Veoma mi je drago što će svi ovde okupljeni imati da vide sjajnu zbirku mašinskih mlinova koji su ogromno industrijsko nasleđe i naše kulturno dobro - naglasio je Rifat Kulenović, direktor Muzeja nauke i tehnike, uz naglasak velikog doprinosa, entuzijazma i energije vrednih Baštinara iz Perleza, na čelu sa braćom Stojačić.

IME ĆERKI DAO U ČAST ISIDORI

- Bili smo prijatelji, svoje prvo delo Isidora je povetila meni, a ja sam u njenu čast svojoj ćerki dao ime Isidora - naglasio je profesor muzike Nenad Stojačić, uz gromoglasan aplauz u prostoru starog Mlina.

Klavir na poklon iz Fondacije Isidore Žebeljan

Petar Žebeljan, otac slavne kompozitorke, koja je ovaj svet napustila 2020. godine, Petar Žebeljan otac slavne kompozitorke, koja je ovaj svet napustila 2020. godine, Baštinarima iz Perleza, iz kojeg je i sam ponikao, poklonio je Isidorin klavir, na kojem je komponovala muziku za kultnu predstavu Čudo u Šarganu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)