UMETNOST JAČA OD GOVORA:Na festivalu u Kruševcu članovi udruženja gluvih i nagluvih izložili dela (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

13. 06. 2023. u 17:24

GOVOR nije jedini način da se prenesu osećanja i to je jasno već kada se na prvi pogled osmotre umetnička dela, koja izrađuju gluvi i nagluvi.

УМЕТНОСТ ЈАЧА ОД ГОВОРА:На фестивалу у Крушевцу чланови удружења глувих и наглувих изложили дела (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Jedna od retkih prilika da se kreativnost nečujuće zajednice predstavi onima koji čuju je Festival "Naša kultura". Ovog vikenda, dogodilo se to u Kruševcu. Čak 22 udruženja i organizacije gluvih i nagluvih izložili su svoja dela i pokazali da možda nisu dovoljno prisutni u javnosti, ali njihovu kreativnost, ljudi, ipak, prepoznaju.

- Veliko je interesovanje, najviše se traže portreti, ikone, tetovaže, slike sa lokalnim motovima Vojvodine - kaže za "Novosti" Dejan Popov iz Bečeja, koji se od malena bavi slikarstvom. - Radim kao tekstilni krojač 17 godina i susrećem ljude zainteresovane za moj rad. I kada kolege umetnici postave neko delo na društvene mreže, vidim da i za to ima interesovanja.

Čak 50 članova Saveza gluvih i nagluvih lica Srbije ima završene umetničke fakultete, ali sigurno njih više od 100 nisu imali prilike da predstave svoju kreativnost.

- Talenat nečujuće zajednice nije dovoljno prepoznat u društvu, nadamo se da će biti bolje - predočava Mihailo Gordić, predsednik Saveza gluvih i nagluvih.

Izrađuju suvenire

UDRUŽENjE gluvih i nagluvih broji 130 članova u Kruševcu i svake godine se deo članstva priključi konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi se bavili rukoradom kroz program javnih radova. Učešće u tom programu omogućava im i četvoromesečnu naknadu i tada izrađuju suvenire.

- Imamo dosta talentovanih članova među 40, koliko ih ima u Srbiji. Naša zajednica broji 12.000 članova, ali onih koji imaju problema sa sluhom je oko 130.000.

Mnogi članovi nečujuće zajednice slikaju, vajaju, bave se rukoradom, neguju stare zanate.

- Sećam se da smo na jednoj izložbi u Varvarinu morali da uveravamo komisiju da smo mi napravili prikazani rukorad, što pokazuje samo koliko oni ponekad ne mogu ni da zamisle koliko nečujući mogu da budu vešti - priča Ljiljana Radovanović, jedini prevodilac znakovnog jezika sa oštećenjem sluha u Rasinskom okrugu.

I na pozorišnoj sceni

OSIM Festivala gluvih, Savez organizuje i festival foklora, glume i pantomime, gde se javnost može uveriti da nedostatak sluha ili ozbiljno oštećenje ovog čula, ne mora biti prepreka da čovek igra ili se izražava na pozorišnoj sceni.

Specifičnost senzornog invaliditeta pomaže gluvima da budu nenadmašni u manuelnom radu. Razlog je, pored talenta, vrlo jednostavan.

- Gluvi su usmereni na svoje oči i mnogo brže shvataju i usvajaju sve što se manuelno predstavlja - objašnjava umetnica sa oštećenjem sluha Sunčica Ilić.

BONUS VIDEO - UMETNIČKI FAKULTET ZAVRŠILO JE I 50 OSOBA OŠTEĆENOG SLUHA: Pogledajte kako stvaraju oni koji ne čuju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)