MURAL UMESTO POSTERA KRALJA ALEKSANDRA: Slike velikih formata krasiće fasade četiri zgrade u Kikindi

R. Š.

15. 05. 2023. u 18:49

U CENTRU Kikinde, na staroj stambenoj zgradi, poznatoj i kao Slanikina kuća, na bočnoj fasadi gde je donedavno bio veliki poster kralja Aleksandra, nastaje nova slika-mural velikih dimenzija. Oslikavanje je nedavno počeo Stefan Bjelić, mladi Kikinđanin koji je već naslikao dva murala na zgradama u neposrednoj blizini.

МУРАЛ УМЕСТО ПОСТЕРА КРАЉА АЛЕКСАНДРА: Слике великих формата красиће фасаде четири зграде у Кикинди

Foto: R. Šegrt

Prvi, apstraktne tematike, koji je naslikao pre nekoliko godina nalazi se na zgradi neposredno uz Gradsko igralište. Drugi, na kojem su sove i ludaje, po kojima je Kikinda poznata, krasi zid stambene zgrade na parkingu, a treći upravo nastaje u blizini, na Slanikinoj zgradi i na njemu će, kako se sada nazire, biti predstavljena arhitektura.

Stefan Bjelić murale slika po porudžbini Turističke organizacije grada, koja je za oslikavanje fasada pribavila saglasnosti Stambenih zajednica stanara, kao i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, jer su objekti u centru grada pod perethodnom zaštitom države.

- Dogovorili smo da Stefan Bjelić oslika ukupno četiri zida. Dva murala biće u Mikronaselju, na zgradama iz Svetosavske ulice, a dva u centru. Osim ovog koji se sada radi u centru, koji će imati više od 200 kvadrata, još jedan će biti u prolazu pored zgrade DDOR-a. Slikanje murala finansiramo iz postojećeg budžeta. Imamo sve potrebne saglasnosti, stanara i nadležnih službi, kao i podršku Gradske uprave. Ukoliko građani pozitivno prihvate ovakav način ukrašavanja fasada, moguće je da nastane još neki mural u gradu - objasnila je Jasmina Milankov, direktorka Turističke organizacije Kikinde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)