PARAĆINU JOŠ ČETIRI METEOROLOŠKE STANICE: Tri će biti postavljene na novim lokacijama u selima (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 04. 2023. u 16:47

UDRUŽENjE „Paraćin meteo“ je i ove godine na opštinskom konkursu za projekte od javnog značaja dobilo sredstva za širenje mreže automatskih meteoroloških stanica (AMS) na teritoriji paraćinske opštine.

ПАРАЋИНУ ЈОШ ЧЕТИРИ МЕТЕОРОЛОШКЕ СТАНИЦЕ: Три ће бити постављене на новим локацијама у селима (ФОТО)

Foto: Paraćin meteo

Odobrena je suma od 170.000 dinara koja će biti utrošena za kupovinu još četiri stanice, ističe Vladimir Dikić, meteorolog-amater i predsednik ovog udruženja.

- Tri će biti postavljene na novim lokacijama u selima Buljane, Bošnjane i Sinji Vir, dok će četvrta zameniti postojeću, manje savremenu stanicu u Stubici. Ovaj program takođe će omogućiti postavljanje još jedne panoramske kamere u Paraćinu – navodi Dikić.

 Kada nove stanice budu postavljene, mreža automatskih meteoroloških stanica na teritoriji paraćinske opštine sa 11 stanica biće proširena na 14, što je jedinstven primer u Srbiji.

Po prethodnim programima stanice koje mere različite meteorološke parametre već su postavljene u Paraćinu, naselju Gloždak, na Karađorđevom brdu iznad Paraćina, te u selima Stubica, Donja Mutnica, Striža, Šavac, Svojnovo, Drenovac, Golubovac  i u izletištu Sisevac.

Ove stanice očitavaju temperaturu, vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, pravac i brzinu vetra, količinu padavina, sunčevu radijaciju i UV indeks. Sve se to u realnom vremenu može pratiti na internet stranici paracin.vreme.in.rs.

Foto: Paraćin meteo

 

Dikić naglašava da je u toku izrada nove veb stranice koja će, pored praćenja vremenskih parametara, imati i vremensku prognozu za Paraćin i okolinu, kao i edukativni sadržaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)