OKRUŽNI ZATVOR U KRUŠEVCU: Seli se iz centra, projekat od petka na javnoj raspravi

S.BABOVIĆ

29. 03. 2023. u 09:38

OKRUŽNI zatvor u Kruševcu seli se iz centra grada prvi put nakon što se u drugoj polovini 19. veka spominje u zvaničnoj prepisci načelnika Okruga tadašnjem MUP-u.

ОКРУЖНИ ЗАТВОР У КРУШЕВЦУ: Сели се из центра, пројекат од петка на јавној расправи

Foto:S.Babović

Predlog urbanističkog projekta naći će se na javnoj prezentaciji od 31. marta do 6. aprila u Gradskoj upravi, kao i na internet prezentaciji grada. Tokom trajanja prezentacije za nov kompleks, moći će da se dostave primedbe i sugestije, a više detalja biće postavljeno na gradskom sajtu.

Nova lokacija zatvora, kako su "Novosti" ranije pisale, biće naseljeno mesto Tekije.

Tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije ranije je raspisan.

Prema ranije objavljenim planovima, ideja je bila da Okružni zatvor bude izgrađen na više od 28 hektara, kao i da kompleks čini pet celina(četiri za osuđenike i jedan za pritvorsku jedicu), sa odgovarajućim pristupnim saobraćajnicama, posebnim zonama za vozila, nadzorom i signalizacijom.

Planirano je da zatvor bude poluotvorenog tipa, a da u njemu kazne izdržavaju osuđeni za najlakša krivična dela ili lica pod merama pritvora, kao i sankcionisani u prekršajnom postupku.

Sedište kruševačkog zatvora svojevremeno se nalazilo u podrumu današnjeg sedišta Gradske uprave. Potom je preseljeno u konjušnicu, a zadnjih decenija je na aktuelnoj lokaciji, iza GU. Prema dostupnim podacima, zatvor se prvi put spominje u pismu načelnika Okruga kapetana Radovana Petrovića upućenog Popečiteljstvu unutarnjih dela 17. marta 1844. Do 1974. funkcionisao je pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao Opštinski zatvor, 1985. je definisan kao Zatvor u Kruševcu. Četiri godine kasnije je postao Okružni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest