DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI U NAUČNO-TEHNOLOŠKOM PARKU NOVI SAD: Donacija dragocene tečnosti uz VR naočare i virtualnu realnost

Z. G.

28. 03. 2023. u 15:19

NAUČNO-tehnološki park (NTP) u Novom Sadu danas je sa Crvenim krstom Srbije, Crvenim krstom Vojvodine i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao akciju davanja krvi u okviru koje su zainteresovani imali priliku da doniraju dragocenu tečnost uz VR naočare i da tako, u nekoliko minuta, „izmene“ pogled na svet.

ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ У НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ НОВИ САД: Донација драгоцене течности уз ВР наочаре и виртуалну реалност

Naučno-tehnološki park

Okupljeni iz kompanija u NTP-u mogli su da VR naočarama budu na drugoj, virtualnoj lokaciji i da se tako lakše opuste dok je trajao proces davanja krvi. Kako se dodaje u saopštenju iz NTP-a, cilj tog postupka je da se virtualna stvarnost pokaže na delu, kada je potrebno umiriti nekog pacijenta.

Doktorka Milica Vojnović je izjavila da se na taj način povećava zainteresovanost kao i da se poboljšava utisak davanja krvi.

- Odziv je odličan. Zahvaljujemo organizatorima i davaocima jer je velika nestabilnost kada je rečo zalihama krvi i svaka pomoć nam znači. Svaki veći odziv je više nego dobrodošao - rekla je doktorka Vojnović.

VR naočare nudile su različite segmente poput dokumentarca iz Međunarodne svemirske stanice u kojem su davaoci mogli da vide pogled na Zemlju a imali su na raspolaganju i kenijsku savanu.

Ta tehnologija najčešće se povezuje sa igricama ali je mnogo više od toga i sve češće biće korišćena kao alat za rešavanje određenih stvari. Biće je sve više u industriji, jer će na taj način mnogo brže učiti ljude, koji će prvo gledati na VR-u kako se neki uređaj servisira pa to onda primeniti. Akcija kao ova današnja postaće deo redovnih aktivnosti naše inovativne zajednice, saopšteno je iz NTP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024