MATURANTI, A VEĆ PREDUZETNICI: Učenička kompanija novosadske Tehničke škole prva na regionalnom takmičenju

Lj.P.

28. 03. 2023. u 10:13

BUDUĆNOST je tek pred njima, a ako je suditi po uspehu, osvojenom prvom mestu na nedavnom regionalnom takmičenju učeničkih kompanija, maturanti novosadske Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", "okupljeni" u učeničku firmu Soft Awereness, ako tako nastave, biće uspešni poslovni ljudi.

МАТУРАНТИ, А ВЕЋ ПРЕДУЗЕТНИЦИ: Ученичка компанија новосадске Техничке школе прва на регионалном такмичењу

FOTO.Lj.P:

Srednjoškolci, Jovan Ružić, generalni direktor, Dario Hodaialer, direktor finansija, Ilija Radovanović, direktor proizvodnje, koji završavaju građevinski smer i Nenad Delić, direktor marketinga, budući geodetski tehničar, u okviru svoje kompanije bave se proizvodnjom igračaka koje predstavljaju ugrožene životinjske vrste, a deci pomažu da razviju taktilne osećaje i logičko razmišljanje.

KONKURENCIJA

NA takmičenju u Novom Sadu učestvovalo je 30 učeničkih kompanija, a žiri je ocenjivao njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. Četvorica maturanata planiraju dalje školovanje, a ovo takmičenje im predstavlja veliko iskustvo.

Mladim po godinama, ali već uspšenim poslovnim ljudima, cilj je da njihova kompanija edukuje i podiže svest dece i mladih, kroz obrazovno-informativne plišane igračke sa izgledom globalno ugroženih životinja. Na ovu ideju su došli vođeni citatom Viktora Igoa: "Trebalo je civilizovati odnos čoveka prema čoveku. Sada je neophodno civilizovati odnos čoveka prema prirodi i životinjama".

KROJAČKI TIM

ZA regionalno nadmetanje su zahvaljujući Kristini Maglovski, Mariji Stijepanović i Vanji Kondratjev iz krojačkog tima, napravili 28 različitih životinja - igračaka iz Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike, Australije i Antarktika. Sve je rađeno pod budnim okom profesorki Marine Pribiš i Maje Šolaje.

- Empatija prema životinjama nas je opredelila da kroz igračke, pre svega deci ukažemo da pojedine vrste nestaju - objašnjava nam generalni direktor Ružić. - Pravimo ih od recikliranog materijala. Stilizacija je najbitnija, jer životinje treba verno dočarati, za svaku se izrađuje šablon i svaka je unikat. Imamo i video zapise za decu do tri godine, primerene njihovom uzrastu, da lakše shvate.

Već u maju boriće se za titutulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju u Istanbulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati