IZGRAĐENA JE PRE PRVOG SVETSKOG RATA: Raspisan tender za obnovu pruge deonice Knjaževac - Zaječar - Prahovo posle 60 godina

S. M. J.

16. 03. 2023. u 19:26

INFRASTRUKTURA železnice Srbije raspisala je tendere za obnovu pruge na tri deonice od Knjaževca do Prahova.

ИЗГРАЂЕНА ЈЕ ПРЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА:  Расписан тендер за обнову пруге деонице Књажевац - Зајечар - Прахово после 60 година

Foto: Z.R.

Jedna od najstarijih pruga u Srbiji, od Knjaževca do Prahova kod Negotina, izgrađena pre Prvog svetskog rata, biće rekonstruisana posle 60 godina, najavili su u Infrastrukturi železnice Srbije.

Nadležni su nedavno raspisali tri tendera za radove na ojačanju gornjeg stroja pruge i to na železničkim deonicama Zaječar – Prahovo, Rasputnica 1 – Trnavac (Prahovo) i Knjaževac - Zaječar.

Tender za deonicu Zaječar-Prahovo otvoren je do 10. aprila, a tenderi za preostale dve deonice do 21. marta.

Rekonstrukcija na ove tri deonice podrazumeva demontažu postojećeg koloseka i polaganje koloseka sa polovnim šinama i novim betonskim pragovima, kao i uređenje kolovozne konstrukcije na putnim prelazima.

Na ovom pravcu je poslednjih godina zabeleženo više slučajeva izkliznuća vozova, uglavnom teretnih i sa opasnim materijama. Tako je početkom marta kod Trnavca prilikom polaska sa stanice iskliznuo sa šina sa jednom svojom osovinom putnički voz, a krajem godine kod Vratarnice i jedna od cisterni natovarena fosfornom kiselinom.

Poslednji put je pruga od Knjaževca do Prahova rekonstruisana 1962. godine. U periodu od 2019. do 2021. rekonstruisana je pruga na deonici Crveni krst Niš – Knjaževac, na kojoj su tokom 2018. i 2019. godine čak 11 puta izletale sa šina i prevrtale cisterne sa opasnim materijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!