SARADNJA MUZEJA U NEGOTINU I KRUŠEVCU: Izložba "Braća Musić" do 5. aprila u Muzeju Hajduk Veljka

S. M. J.

13. 03. 2023. u 14:03

MUZEJ Krajine u Negotinu, u saradnji sa Narodnim muzejom iz Kruševca, predstaviće večeras izložbu "Braća Musić", autora dr Ljubiše Vasiljevića

САРАДЊА МУЗЕЈА У НЕГОТИНУ И КРУШЕВЦУ: Изложба Браћа Мусић до 5. априла у Музеју Хајдук Вељка

foto: S.M.Jovanović

Negotinci će biti u prilici da do 5. aprila pogledaju izložbu „Braća Musić“ drLjubiše Vasiljevića, arheologa i muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Kruševcu, koja će biti otvorena večeras u galeriji Muzeja Hajduk Veljka.

Reč je o reprezantativnoj izložbi koja spada u red propagandno-edukativnih izložbi, čiji je cilj upoznavanje publike sa rezultatima multidisciplinarnih istraživanja kulturnog nasleđa, a koja preko edukativnih panoa predstavlja srednjovekovnu vlasteosku porodicu Musić.

- Publika će biti upoznata sa rodonačelnikom porodice, čelinkom Musom i njegovom suprugom Draganom, sestrom kneza Lazara Hrebeljanovića.  Posebna pažnja posvećena je i sinovima Muse i Dragane, Stefanu i Lazaru,  koji su vojevali u Kosovskom boju uz rame sa svojim ujakom i, najverovatnije, obojica položili živote na bojnom polju. Predstavljena su saznanja i o trećem bratu, Jovanu, koji se odlučio za put crkve i monaštva i postao mitropolit toplički. Predstavljeni su i posedi porodice Musić, grad i župa Brvenik, koje su pod zanimljivim okolnostima dobili u zamenu za svoju za svoju raniju baštinu Zvečan, kao i porodična zadužbina, manastir Nova Pavlica, podignut neposredno pored prednemanjićke crkve Stara Pavlica - navode organizatori.

Izložba "Braća Musić" je, inače, do sada gostovala  u dvadesetak muzejskih izložbenih prostora u Srbiji i Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!