LAŽNO OPTUŽEN U RODNOJ KULI: Odbornika Vlastimira Vujića anonimni građani prijavili za podmićivanje

Z. Rajić

01. 03. 2023. u 15:44

DA je najteže biti prorok u svom selu, iskusio je na svojoj koži ugledni penzionisani profesor Srpske gimnazije "Nikola Tesla“ u Budimpešti i nosilac visokih priznanja i titula Vlastimir Vujić, koji je u rodnoj Kuli, gde je prošle godine postao odbornik, prijavljen javnom tužilaštvu za podmićivanje građana tokom predizborne kampanje i na sam dan lokalnih izbora.

ЛАЖНО ОПТУЖЕН У РОДНОЈ КУЛИ: Одборника Властимира Вујића анонимни грађани пријавили за подмићивање

foto Privatna arhiva

Profesor je ličnom upornošću, uz podršku svog pravnog tima, posle više meseci uspeo da se odbrani od optužbe, koja je, kako ističe, bacila ljagu na njegovu biografiju i karijeru.

Magistra Vujića, koji je član Razvojne akademija Srba (RAS), prijavili su anonimni „Zabrinuti i prestrašeni građani opštine Kula“ da je biračima davao novac kako bi glasali za Zajednicu Srba (Hrvatske i BiH), na čijoj je listi bio kandidat za odbornika. Pre izbora je lokalno glasilo, pozivajući se na dojave građana i komentare na društvenim mrežama, prenelo da Zajednica Srba (ZS) kupuje glasače za iznose koji variraju od 1.000 do čak 17.000 dinara“.

 - Kao dugogodišnjem stanovniku Mađarske, koja je od 2004. godine članica EU, nepojmljivo mi je da u Srbiji postoje ovakvi vidovi diskreditacije i nedostatak mehanizama za zaštitu od lažnih prijava – kaže prof. Vujić, koji je i novinar i politički analitičar.

On ističe da se na sopstvenom primeru uverio „u neefikasnost odgovaranja Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Novom Sadu na podnete podneske o statusu anonimne krivične prijave i skandalozno ponašanje postupajućeg tužioca i starešine organa“.

POZIV OD ORBANA

   Dok se u Kuli branio od lažne optužbe, profesoru Vujiću je u Budimpešti stigao poziv premijera Viktora Orbana za saradnju u oblasti prava nacionalnih manjina. Za povezivanje Srba u regionu sa maticom i zalaganje za srpsku zajednicu u Mađarskoj, dobio je nagradu Tesline naučne fondacije iz SAD i titulu Srpskog viteza prvog reda, koju dodeljuje Kulturno-istorijski centar „Srpska kruna“ iz Kragujevca. Političkoj organizaciji ZS pristupio je, kaže, kao unuk solunskog dobrovoljca Trifuna Vujića, Srbina iz Brinja u Hrvatskoj.

- Neuka stranka ili neko ko nema bilo kakvu podršku, u startu su inkriminisani od postupajućeg tužilaštva i vrlo su velike šanse da budu i lažno osuđeni – napominje profesor, koji je zaštitu tražio od Kancelarije EU i Misije OEBS u Srbiji.

   U januaru je vršiocu funkcije višeg javnog tužioca Branislavu Lepotiću uputio urgenciju za informaciju o toku pretkrivičnog postupka koji se vodi protiv njega. Nedavno je na tu predstavku dobio odgovor da je utvrđeno da ne postoje indicije da je učinio krivično delo i da se stoga neće pokretati krivični postupak povodom prijave „zabrinutih i prestrašenih građana“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024