PRIJEM ZA HRABRE VATROGASCE U NEGOTINU Herojima iz Turske duboki naklon (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

21. 02. 2023. u 17:31

VLADIMIR Veličković, predsednik opštine Negotin organizovao je prijem za članove Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina angažovanog na uklanjanju posledica zemljotresa u Turskoj.

ПРИЈЕМ ЗА ХРАБРЕ ВАТРОГАСЦЕ У НЕГОТИНУ Херојима из Турске дубоки наклон (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Negotinski vatrogasci Milan Mladenović i Dragan Đorđević, pripadnici Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin i članovi Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina po povratku iz Turske vratili su se redovnim aktivnostima.

Mladenović, koji je i vođa borskog Tima za spasavanje, zajedno sa Đorđevićem i dvojicom kolega iz Bora Stefanom Gnjatovićem i Milošem Krinićem iz Bora i ostalim kolegama iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Valjeva i Užica spasili su u regionu Hataj, na granici Turske sa Sirijom troje ljudi, od kojih i sedamnaestogodišnju devojku koja je ispod ruševina provela 108 sati.

-Na terenu smo svi mi delovali kao jedan tim, predstavljali smo Srbiju, radili smo naizmenično. Srpski tim je zahvalan za lociranje troje preživelih, jednu devojku smo izvukli. Kada se naiđe na živu osobu kopali smo, što se kaže i rukama i nogama, da se stigne što pre do njih. Locirali smo 23 žrtve i izvukli iz ruševina 14 nastradalih – kaže Milan Mladenović, vođa Tima za spasavanje iz ruševina Odeljenja za vanredne situacije u Boru.

Srpski tim je u Tursku stigao sa sofisticiranom opremom za lociranje ljudi, ali i potrebnom spasilačkom opremom, devet vatrogasnih vozila, a na raspolaganju im je bila i teška mehanizacija.

- Nas 45 je imalo svu potrebnu opremu ali smo imali i Zigija, koji je ravnopravni član tima. Tlo se nije smirivalo, konstantno je bilo potresa, a radilo se maltene neprestanou uslovima koji su, moram reći, bili apokaliptični. Jedno je videti to na slikama i snimcima, drugo na licu mesta – kaže vatrogasac spasilac Dragan Đorđević.

Za vatrogasce heroje priređen je i prijem kod Vladimira Veličkovića, predsednika opštine Negotin koji je izrazio zadovoljstvo što Negotin kao mala sredina ima trojicu članova ovog specijalističkog tima, od kojih su dvojica dala značajan doprinos u otklanjanju posledica razornog zemljišta u Turskoj.

-Ponosni smo zato što smo jedan od nekolicine gradova i opština čiji su sugrađani bili  deo tima za spasavanje u Turskoj, što u svojim redovima imamo ljude koji su se specijalizovali za intervencije u nimalo prijatnim okolnostima,  ljude koji su spremni  da u teškim situacijama daju sebe i da pomognu ljudima. Njihov doprinos je nemerljiv.  Teško je  rečima opisati  ono što su doživeli ali i svojim radom doprineli i koliko su života uspeli da spasu – rekao je Veličković.

Prijemu je prisustvovao i Nebojša Živković, vođa smene Vatrogasno spasilačke brigade Bor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru