TOPLOTA ZBUNILA I PTICE SELICE: Neke pernate vrste neočekivano ostale kod nas i tokom zime

Lj. Preradović

12. 02. 2023. u 12:43

VIŠE od 140 ornitologa i volontera tokom januara "špartalo" je širom Srbije na više od hiljadu lokaliteta, popisujući ptice vodenih staništa, i tragajući za novim vrstama.

ТОПЛОТА ЗБУНИЛА И ПТИЦЕ СЕЛИЦЕ: Неке пернате врсте неочекивано остале код нас и током зиме

Foto Ivan Vezenković

Ljubiteljima ptica naruku je išlo neuobičajeno toplo zimsko vreme, pa otuda i ne čude rezultati do kojih su došli. Ove sezone dve najbrojnije vrste su gluvara i obični galeb, dok su sve ostale bile znatno manje zastupljene. Sve ih je iznenadilo što su prvi put u našoj zemlji na zimovanju zabeležili četiri vrste striktnih selica: sprudnik migavca, žutu čaplju, malu sprutku i vlastelicu.

Sumirajući rezultate sa terena, Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je organizovalo Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa, kazuje da ih je posebno iznenadilo masovno prezimljavanje, inače malobrojnih plovki čegrtuša i zviždara, a prvi put je broj globalno ugroženih malih labudova trocifren - 101!

- Ipak, zabrinjavajuće je dalje opadanje brojnosti gluvare i liske, kao i veliko zagađenje i komunalni otpad svuda duž naših vodotoka - ističe Šćiban. - Nelegalno uzurpiranje priobalja jezera i reka, hemijsko zagađenje, prepravljanje slatina i vlažnih livada veliki su problem kako za ptice, tako i za ljude, jer predstavlja veoma negativan odnos prema vodi kao prirodnom resursu. Značajno se osetilo i odsustvo gusaka na našim terenima tokom januara, jer nam jednostavno zbog blage zime nisu došle na zimovanje. Očite klimatske promene ovog januara bile su vidljivije nego ikad dosad, a prisutnost sve većeg broja vrsta i jedinki nekada striktnih selica na zimovanju kod nas i to potvrđuje.

Foto Ivan Vezenković

Obilazeći veliki broj lokaliteta, "popisivači" ptica su od zimovalica sa severa zabeležili još i malog i velikog labuda, patku ledenjarku, crnog i baršunastog turpana, srednjeg ronca, crnog orla, preveza, ušatog gnjurca, velikog crnoglavog galeba, ritske sove, a ponegde su nalazili selice koje izuzetno retko ostaju kod nas zimi, poput ražnjeva, mrkih sprudnika, malih belih čaplji, vivaka, mrkih galebova, gakova, čaplji govedarki, velikih i malih carskih šljuka, polojki, crnih roda, sprudnika ubojica i drugih.

- Fokus je, kao i prethodnh godina, bio usmeren na zaštićena područja gde smo zajedno sa upravljačima rezervata i korisnicima voda radili na terenu - predočava Šćiban. - Terenci i volonteri DZPPS su pojedine lokalitete obilazili sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode - kaže Šćiban, dodajući da su ptice popisivane iz brodova, iz automobila ili pešice, a brojane su patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje i ostale ptice koje borave na vodama i uz njih.

Foto Ivan Vezenković

BAZA PODATAKA

SAZNANjA do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou, a podiže se i svest o važnosti vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka, koju vodi organizacija Watlends International, te se kasnije implementiraju u Bernsku, Bonsku, Ramsarsku i AEWA konvenciju.

OBILAZAK DUNAVA

ORNITOLOZI, članovi DZPPS i volonteri, ali i oni koji su im se priključili ove godine, obišli su veliki broj vodenih površina, a svakako najveći poduhvat bio je obilazak celokupnog toka Dunava sa poriobaljima, kao i simultana brojanja galebova, malih vranaca i gusaka kod Dubovca, Beograda i Novog Sada.

FOTO Ivan Vezenković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima