GUDE GUSLE U SUBOTICI: Nema raja bez rodnoga kraja, ni miline bez Hercegovine

J. L.

05. 02. 2023. u 18:12

NEMA raja bez rodnoga kraja, ni miline bez Hercegovine! Gude gusle a ori se iz sedam stotina grla. Tako je, uz zvuke gusala, stihove Jovana Dučića, tradicionalna jela i vina ZU "Hercegovina" u Subotici obeležilo je deset godina postojanja i rada.

ГУДЕ ГУСЛЕ У СУБОТИЦИ: Нема раја без роднога краја, ни милине без Херцеговине

foto:J.L.

-Za ovih deset godina smo uradili mnogo stvari, pokušali da očuvamo tradiciju i običaje naših krajeva, pomognemo našim članovima,  jednom našem članu smo uspeli da sagradimo topli dom, ali smo i slali pomoć našem zavičaju i učestvovali u obnovi manastira Prebilovci – istakao je Dragoslav Andrić, predsednik ZU „Hercegovina“, koje broji oko četiri stotine članova.  – Pomagali smo i lokalnoj zajednici, donirali i manastiru u Mađarskoj, socijalno ugroženim sugrađanima....

Članovima i gostima udruženja jubilej je čestitao i gradonačlenik Stevan Bakić, poručujući  kako je izazov stajati i govoriti ispred Hercegovaca, oštroumnih i mudrih ljudi i velikih  govornika.

- Posle jedne svečanosti poslali su mi dosta ciničnu poruku u kojoj je pisalo: „Gde su Hercegovci, opet su zakasnili“. A, ja im sad odgovaram: evo mojih  Hercegovaca. I nikad u većem broju. I nikada nisu zakasnili, oni su uvek na vreme i na mestu gde treba da budu - poručio je gradonačelnik Bakić, podsećajući na osobine Hercegovaca o kojima su pisali Dedijer i Kapor. - Zavičajno udruženje „Hercegovina“ učestvuje u svim oblastima  društvenog života grada Subotice i svojim aktivnostima doprinosi razvoju ovog grada, ali da uspeva i da održi veze sa svojim rodnim krajem i da čuva i neguje tradiciju, običaje svog zavičaja. Lokalna samouprava Grada Subotice uvek će im biti na raspolaganju i uvek će im biti najveća moguća podrška.

ZU „Hercegovina” dodelilo je zahvalnice novinaru Branku Stankoviću,  Luki Anđeliću, poznatom specijalisti ginekologije i akušerstva, Milijani Adamović, majci desetoro dece, guslaru Ljubomiru Pavloviću i Nebojši Ratkovićum umetničkom rukovodiocu Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“, iz Trebinja“, novinaru Milivoju Beštiću i Borivoju Vukajloviću, osnivaču ZU „Hercegovina“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna