VAKCINIŠU I DEČAKE: U Nišu HPV zaštitu od raka grlića materice primilo čak 1.300 mladih uzrasta od 9 do 19 godina

J. ĆOSIN

26. 01. 2023. u 06:00

HPV vakcinu koja, kako pokazuju istraživanja, u 90 odsto slučajeva sprečava rak grlića materice, a od juna prošle godine je besplatna, u Nišu je primilo oko 1.300 dece i mladih.

ВАКЦИНИШУ И ДЕЧАКЕ: У Нишу ХПВ заштиту од рака грлића материце примило чак 1.300 младих узраста од 9 до 19 година

Dr Dušan Simić, Foto DZ u Nišu

- Ovu vrstu zaštite mogu da dobiju dečaci i devojčice od 9 do 19 godina, a o svom trošku i starije osobe - precizira načelnik Službe ginekologije u ovdašnjem Domu zdravlja dr Dušan Simić.

- Inače, interesovanje za vakcinaciju je iznenađujuće dobro, a posebno je indikativno da ju je primilo i između 150 i 170 dečaka, jer su oni u perspektivi prenosioci, a ovako se štite od karcinoma penisa. Deca uzrasta od 9 do 15 godina primaju dve, a oni stariji tri doze. Procedura, pritom, predviđa da se roditelji koji žele da njihova deca prime vakcinu javljaju izabranom pedijatru, a punoletne dame svom ginekologu.

Promo-tim ugledne medicinske ustanove, Foto DZ u Nišu

Naš sagovornik naglašava i da se osnovnim uzrokom raka grlića materice, uglavnom, smatra dugotrojana rezistentna infekcija humanim papiloma virusom, odnosno grupom tih virusa.

- Naravno, prisutni su i drugi faktori, poput ranog stupanja u seksualne odnose, velikog broja intimnih partnera, pušenja, zloupotrebe alkohola i droga... ali značajnu ulogu ima imuni sistem. Jer, pojedine osobe karakteriše i takozvani hiperimuni odgovor na infekciju, pa dolazi do čestih pretkanceroznih stanja - dodaje dr Simić i ističe koliko je važno da se ona otkriju na vreme, jer na taj način može da se reaguje i da se spreči razvoj invazivne bolesti.

Foto DZ u Nišu

Inače, u niškom Domu zdravlja obavljaju se dve vrste pregleda za rano otkrivanje ove opake bolesti - nacionalni skrining za rano otkrivanje grlića materice i godišnji, regularni sistematski pregled.

- U okviru nacionalnog skrininga moguće je uraditi Papa test svakoga dana, bez uputa izabranog lekara i zdravstvene knjižice, već samo sa ličnom kartom - podseća dr Simić.

Kaže i da je ustanova u kojoj vodi Službu ginekologije trenutno jedina u Srbiji koja je formirala citološku laboratoriju po svim evropskim standarima. U njoj se "čitaju" Papa testovi ne samo sa područja Nišavskog, već i sa teritorije još četiri okruga na jugu Srbije. A, godišnje se uradi i do 8.000 ovih dijagnostičkih procedura...

Srbija je, podsetimo, druga po smrtnosti, a četvrta po obolevanju od ovog tipa raka u Evropi. Nasuprot tome, u Australiji su, na primer, pre oko decenije započeli sa masovnijom vakcinacijom dece i uspeli da ovu bolest gotovo iskorene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima