STARE ZANATE I DOMAĆU RADINOST NEGUJU 18 GODINA: Udruženje "Etno forma" najstarije je na teritoriji Jagodine (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 01. 2023. u 22:16

Udruženje "Etno forma" iz Jagodina, koje neguje stare zanate i domaću radinost, napunilo je 18 godina postojanja i najstarije je udruženje ovog tipa na teritoriji Jagodine.

СТАРЕ ЗАНАТЕ И ДОМАЋУ РАДИНОСТ НЕГУЈУ 18 ГОДИНА: Удружење Етно форма најстарије је на територији Јагодине (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Zahvaljujući unikatnim ručnim radovima članova ovog udruženja, za Jagodinu se čulo širom Srbije, ali i u inostranstvu. Kroz udruženje, koje trenutno ima 30 članova, prošlo je pedesetak osoba, koje se bave izradom suvenirskog programa, asurdžijskim zanatom, tkanjem, heklanjem, vezom i izradom narodne nošnje. Udruženje je učestvovalo u brojnim manifestacijama, čiji je cilj bio negovanje srpske narodne tradicije, a njegovi članovi se rado odazivaju i na humanitarne akcije u kojima pomažu koliko mogu.

-Mislim da smo učestvovali na manifestacijama od Subotice do Preševa. Nekad kao udruženje, a nekad pojedinačno. Učestvujemo u gotovo svim manifestacijama koje organizuje Turistička organizacija Srbije, a Dobrila Petrović i ja predstavljale smo udruženje i na manifestaciji u Sloveniji. Inače, mi smo organizatori tradicionalnog Etno sajma u Jagodini, koji se održava 12.jula, povodom Petrovdana, gradske slave – kaže predsednica Udruženja „Etno forma“ Olga Nešović.

Kako bi od zaborava sačuvalao stare zanate, od kojih su mnogi u Srbiji u izumiranju, ovo jagodinsko udruženje organizovalo je razne edukacije i kurseve. Ponovo će organizovati obuku za tkanje, pustovanje vune i slikanje na svili.

-Pošto sarađujemo sa osnovnim školama u gradu, decu učimo kako se štrika, veze i tka. Odlično sarađujemo i sa vrtićem, pa su njihovi mališani naši česti gosti. Ručnim radovima podučavale smo i đake tekstilnog smera, koji znaju teoretske stvari, ali im je praksa slabija strana – dodaje Nešović.

Dobrila Petrović, koja se bavi asurdžijskim zanatom i koja je osvojila brojne nagrade na raznim takmičenjima, kaže da se mladi raduju kada vide njene proizvode, ali ne znaju od čega se prave, niti kako.

-Ovo je jedan od starih zanata, koji lagano izumire. Zbog toga su moji proizvodi interesantni, gde god da ih izložim. Uprkos tome, mladi se ne interesuju za asurdžijski zanat. Zbog toga sam rešila da ga promovišem kad god mogu - iskrena je Dobrila Petrović, koja je ovom zanatu naučila svoje dve ćerke, dve unuke i dve praunuke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana