TRADICIJA U KIKINDI, KONJANICI DONELI BADANJAK: Drvo zapaljeno u gradu kod dve crkve i u selima (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

06. 01. 2023. u 23:26

I OVE godine na Badnji dan u Kikindi je ispoštovana tradicija da badnjake ispred hramova donesu konjanici.

ТРАДИЦИЈА У КИКИНДИ, КОЊАНИЦИ ДОНЕЛИ БАДАЊАК: Дрво запаљено у граду код две цркве и у селима (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Tako je bilo u centru grada, gde su božićno drvo  doneli članovi Konjičkog kluba „Banat“, a prvi među njima bio je Sava Petrov, ovogodišnji domaćin badnjaka.

Sveštenici su ga dočekali ispred hrama, a potom je veliki badanjak upaljen u porti, u prisustvu velikog broja vernika. Badnjak je zapaljen i ispred crkve Sv. Kozme i Damjana, u naselju Nikola Francuski, koji je, takođe donela, kolona konjanika.

Kum badnjaka koji je zapaljen u centru grada, ispred crkve posveće Sv. Nikoli bio je Sava Petrov, koji je poručio da svi ljudi, bez obzira na veru, treba da gaje međusobnu ljubav.

- Jutros rano smo otišli po badnje drvo. Ovo je veliki dan za sve nas i svi treba da se volimo, da širimo bratstvo, jedinstvo u celom svet, da nema svađe, već da bude mir. To svima od srca želim. Ovo je jedan od najlepši trenutak u mom životu, da budem domaćin badnjaka – rekao je Petrov.

Nakon paljenja badnjaka u porti, vernicima su badnjaci deljeni u crkvi.

Badnje drvo paljeno je i ispred crkava u Ruskom Selu, Novim Kozacima, Banstskom Velikom Selu, Bašaidu i drugim kikidskim selima. To je običaj koji ovde traje već godinama.

Na Badnji dan u Kikindi i okolini neguje se lep običaj koji se zove korinđanje, a sastoji se u tome da deca u grupama odlaze kod rođaka i komšija, pevaju im vesele božićne pesmice, a oni ih daruju slatkišima i voćem.

BONUS VIDEO - U SUSRET BOŽIĆU: U Crnoj Gori pravoslavci slave Badnji dan i Badnje veče uz paljenje badnjaka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave