ORKESTAR ZOĆEVIĆA ZOROM SEČE BADNJAK: "Novosti" u poseti čačanskoj porodici sa petoro dece

Vlada Ilić

08. 01. 2023. u 07:15

NIJE meni teško, ja samo hoću da budem majka. Majka petoro dece! To je radost koja nam je od Boga data!

ОРКЕСТАР ЗОЋЕВИЋА ЗОРОМ СЕЧЕ БАДЊАК: Новости у посети чачанској породици са петоро деце

Deda Tiko, Anđelija (15) i Andrej (17), Foto V. Ilić

Sa svakim detetom mi sve mlađi, a krštenica kaže drugačije... Niko ne može da vas podmladi kao deca, džaba sve kreme, svi hijaluroni... Ljubav je to što nas drži, voleti je najlepše. Deca su život, oni su dar, a mi srećni bez obzira na sve nedaće...

Ovako Jovana Zoćević (44) za najlepši i najveći hrišćanski praznik priča za "Novosti" o svom majčinstvu, o tome kako se slavi Božić, u kojoj atmosferi i sa kim. Bogatstvo je, kaže, da je puna kuća, da se čuje graja, galama, muzika... A za muziku su svo petoro njene dece - Andrej (17), Anđelija (15), Milica (13), Nikola (11) i Petar (2) nadareni. Prvi, najstariji, svira violinu, Anđa školuje anđeoski glas, Milica je virtuoz na violončelu, Nikola je harmonikaš, Petar za sada samo igra uz svirku braće i sestara, ali hvata ritam i "liči" na harmonikaša... Njihov otac Rade ponosan, veli, sve je to Božija volja, do njih je, dodaje, da je samo nadograde. U tome im je pomogao deda Tiko, svima je kupio instrument, za dobar početak...

Po badnjak idu samo muške glave, Foto V. Ilić

U Zoćevićima se Božić slavi još pre nego što na Badnji dan sunce izađe i ne obasja Tikovo rodno selo Rogaču, u Dragačevu. Unuci ranom zorom kreću, kao po taktu svojih instrumenata i pesme po badnjak, potom se lomi česnica, a baba Mira na trpezu iznosi sve što selo daje...

- Za Badnji dan suprug ide sa našim momcima ujutro u selo... Seče sa dedom badnjak. Baba sprema hranu. U Čačak se vraća, a uveče se unosi badnjak. Ove godine se Božić prvi put slavi kod nas u kući, u Čačku, jer smo mi hteli da ugostimo babe i dedu. Pečenje je već ranije poručeno, na trpezi je obavezna ruska salata i tradicionalno, po želji dece, torta sa piškotama - rekla nam je Jovana.

I ništa joj nikad nije teško. Ni da spremi, niti da opere, popegla, da nahrani, pospremi...

- Ponekad nije lako, ali kada se svi skupimo, a to baš nije često, provodimo vreme uz smeh i radost koja nam je od Boga data. Najmlađi član nas je podmladio, supruga i mene.

Deca su se snašla i sada život svoj ne bi mogli da zamisle bez Petra. A on je uvek nasmejan i srećan. Živi uz najveću radost, u bogatstvu, jer ima svoju braću i sestre koji vode računa o njima - kazala nam je Jovana, koja nema posao, a suprug Rade jedino radi.

Jovana i Rade Zoćević, Foto privatna arhiva

Stasao je u međuvremenu i Andrej, pa pogodi neku tezgu i zasvira violinu na uvce. Zaradi i on neki dinar, pa pomogne ocu i majci. Da imaju za nove patike, trenerku, farmerke, "devojke" za haljinu...

- Nisam ja rađala decu za državu, nego za sebe. Posao nemam, ali bih vrlo rado radila. Domaćica mogu da budem i sa radnim odnosom... Naravno bilo bi teže, ali posao ne bi trpeo. Tu su babe i deda. Niko od njih ne bi rekao da mu je teško da čuva dete. Jedva čekaju da ih čuvaju, mada jedino kome treba sada pažnja je Petar, ali on može sa svakim, naravan je - rekla je majka Jovana.

- Veš možda ne bi sav bio popeglan, ne bi bilo kuvanog jela svaki dan, ali ja uvek kažem - supe iz kesice ima, krompira i jaja.

Samo sa jednom platom u kući Zoćevići žive pristojno... ne kukaju, ne žale se... za božićnom trpezom nema čega nema... A i da nema, znaju oni i za to... Bilo je i dana kada se štedi, kada večere nema... A, oni svi srećni, siti i zadovoljni... Vole se!

PALAČINKE, UŠTIPCI, KIFLICE

KADA se sprema hrana, to su uvek velike količine. Palačinke se peku više sati, najmanje ih je 60 komada, isto tako i uštipci, kiflice. Ali uvek svega ima u količinama koje porodice sa dvoje dece ne mogu ni da zamisle. Mamina pica je najukusnija i najbolja.

Nećete verovati, ali za 1.000 ili 1.500 dinara može se kupiti materijal za sedam pica i pripremiti večera za celu porodicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)