AKO TREBA I STRAŽE ZBOG KRAĐE MESA: Svinjokolj u lozničkom i šabačkom kraju u punom jeku, a domaćini strepe zbog lopova (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 12. 2022. u 13:59

SVINjOKOLj je u lozničkom i šabačkom kraju u punom zamahu, a među rekorderima po zimini je domaćinstvo Miloša Milivojevića iz Korenite i Loznice, koja je bila teška nešto više od pola tone.

АКО ТРЕБА И СТРАЖЕ ЗБОГ КРАЂЕ МЕСА: Свињокољ у лозничком и шабачком крају у пуном јеку, а домаћини стрепе због лопова (ФОТО)

foto:V.Mitrić

Vešti mesari, učenici prekaljenog majstora Tome Milivojevića, pod rukovodstvom njegovog unuka Milana, uspeli su svinju da savladaju, a potom da od nje izdvoje silne količine mesa, naprave dosta čvaraka, slanine, pršuta, pre svega onih dugih „kičmenica“.

- Svinjama dajemo samo zdravu hranu, pa je zato meso ove svinje kao da je deset puta lakša - kaže mlađani Milan Milivojević. - Odmah smo krenuli da sušimo meso. Biće ga za celu zimu, a Bogu hvala ima nas čeljadi dosta, biće i za goste, prijatelje, srodnike.

Za meštane tog i susednih sela, nažalost, lakše je da zakolju svinje, nego da sačuvaju suvo mesto. Učestale su krađe suvog mesa, slanine, kobasica, pa čak i kostiju iz ovdašnjih sušnica. Nedavno je, samo iz jedne sušare u selu, odneto više od pola tone suvog mesa. Lopovi nisu ostavili ni koščicu. Još nisu otkriveni, a nema nade da će to da se dogodi.

Meštani, što u šali, što u zbilji, spominju da će možda da se organizuju da, naizmenično, paze o svojim i komšijskim sušarama. Ne smeju ni da pomisle da će biti pokradeni, mada lopovi seku i šarke od velikih vrata na sušarama.

Ovdašnje ljude raduje što će u Lešnici, varošici kod Loznice, u organizaciji TO Loznica, mesne zajednice, vrednih meštana i privrednika biti organizovana „Pršutijada u Jadru“, gde će da se predstave najbolji ovdašnji, ali i sa strane, proizvođači pršute, ali i drugog sušenog mesa. Domaćin Zoran Gligorić kaže da je ovo prilika, pored ostalog, da mlađi proizvođači nauče više o sušenju mesa, ali i da se predstavi ponuda hrane iz Jadra, Vukovog zavičaja. 

BONUS VIDEO - DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora

                                             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!