NAJVIŠE NOVCA ZA ZDRAVSTVO: U predstojeću godinu Vojvodina ulazi sa rekordnim budžetom od 108,5 milijardi dinara

J. Simić

23. 12. 2022. u 06:33

REKORDNIH 108,5 milijardi dinara biće "težak" budžet AP Vojvodine što je za petinu (20,1 milijarda) više nego u godini koju uskoro ispraćamo.

НАЈВИШЕ НОВЦА ЗА ЗДРАВСТВО: У предстојећу годину Војводина улази са рекордним буџетом од 108,5 милијарди динара

Foto N. Karlić

Najveći deo tih sredstava biće uloženo u zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu, izgradnju infrastrukture.

- Gradićemo "Kamenicu 3", rekonstruisati "Kamenicu 1" kao i sve klinike u okviru Kliničkog centra Vojvodine. Biće izgrađena i nova zgrada OŠ "Miloš Crnjanski". Za poljoprivredu smo opredelili 10 milijardi, a u putnu infrastrukturu pokrajine biće uložene tri milijarde - najavio je, između ostalog, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović juče u obraćanju poslanicima Skupštine AP Vojvodine.

Ovakav plan za raspodelu budžeta većinom glasova podržali su poslanici vladajuće koalicije okupljene oko naprednjaka - SVM i SPS - JS koje zajedno imaju ubedljivu većinu od ukupno 120 mesta u pokrajinskom parlamentu.

Na način raspodele novca opozicioni poslanici iz SRS podneli su čak 31 amandman od kojih nijedan nije prihvaćen, a šef poslaničke grupe te stranke Đurađ Jakšić rekao je da "na papiru" tih 108,5 milijardi izgleda znatno bolje nego onih 88 u izvornom budžetu za ovu godinu, ali da to nije tako kada se u obzir uzme zvaničan podatak da je inflacija ove godine premašila 15 procenata.

- Nije dovoljno sredstava opredeljeno za poljoprivredu, socijalnu zaštitu, privredu i turizam - rekao je Jakšić, a kao pozitivnu stvar izdvojio je povećanje materinskog dotatka sa 15.000 na 22.500 dinara.

Foto N. Karlić

Predlog budžeta nisu podržali na poslanici iz DSS, a poslanik te političke opcije prof. dr Branislav Ristivojević izneo je stav da se previše ulaže u zdravstvo "jer nisu svi građani Vojvodine bolesni pa da je neophodno finansirati "Kamenicu 1,2,3".

Ristivojević, takođe, smatra nesvrsishodnim ulaganje sredstava u rekonstrukciju zdravstvenih objekata iz pedesetih godina u samom Novom Sadu, umesto, da se "gore, na Mišeluku gde je već izgrađen kovid-objekat i gde imate zemlje koliko hoćete, izgradi nova bolnica".

 

PROSEČNA PLATA 70.000

MIROVIĆ je podsetio da je juče izglasani obim budžeta za 46 milijardi veći nego onaj koji je njegova vlada nasledila 2016. godine kada je preuzela vlast.Istakao je i da je te godine u Vojvodini bilo 510.000 zaposlenih, a danas ih je za 70.000 više te da je tokom poslednjih sedam godina prosečna plata sa 45.000 porasla na 70.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)