TELIMA BRANE HRASTOVE: Posečena stabla stara su 150 godina, a meštani tvrde da su vredna 800.000 evra

J. J. Baljak

10. 12. 2022. u 08:33

STANOVNICI kovinskog sela Bavanište već dva meseca samoinicijativno i danju i noću stražare u seoskoj šumi da bi je, kako kažu, zaštitili od šumokradica.

ТЕЛИМА БРАНЕ ХРАСТОВЕ: Посечена стабла стара су 150 година, а мештани тврде да су вредна 800.000 евра

Foto M. Reznić

Oni tvrde da je beogradska firma "God 2022" tokom avgusta i septembra nelegalno posekla više od dva hektara stoletnih hrastova i time prirodi pričinila ogromnu štetu. Zato su, kažu, pokrenuli i krivične procese protiv izvođača radova, kao i lokalnog rukovodstva i pripadnika policije zbog saučesništva u ovom krivičnom delu.

Advokat Aleksandar Olenik, pravni zastupnik Bavaništanaca u ovom slučaju, objašnjava, za "Novosti", da je šuma, koja se prostire na 47 hektara, u društvenoj svojini, a da pravo korišćenja ima DPP "Lune Milovanović", koje je u stečaju.

- Stečajni upravnik je sa firmom "God 2022" sklopio ugovor, po kom su bili u obavezi samo da pokupe pale grane i da održavaju šumske puteve, a ne i da poseku više od dva hektara kvalitetne hrastove šume. Reč je o stablima starim 150 godina, koja bi bila posečena i u mnogo većoj meri, da se meštani nisu sami organizovali i to sprečili. Procenjuje se da je vrednost posečene građe oko 800.000 evra - ističe Olenik.

On kaže da su građani morali sami da se organizuju, jer je policija više puta ignorisala njihove prijave. Takođe, kaže i da je inspektor za šumarstvo Zoran Pavlović krajem septembra doneo rešenje o zabrani dalje seče i propisno obeležio posečena stabla. I Pavlović je, kako nezvanično saznajemo, podneo više krivičnih prijava.

Foto M. Reznić

Međutim, pravni zastupnik firme "God 2022" Zoran Stanković negira sve optužbe. Tvrdi da je seča privremeno zaustavljena, dok stečajni sudija ne uradi plan gazdovanja šumom.

- Ugovorom je bilo previđeno da napravimo protivpožarne puteve, koji moraju da budu dovoljno široki za prolaz vatrogasnih vozila. To smo i radili, dok meštani nisu počeli da se bune bez razloga. Posekli smo samo 154 metara drva, o čemu postoji zapisnik. Deo je lagerovan u skladištu, a deo je ostao u šumi - kaže Stanković i dodaje da je cela šuma pre više godina nuđena na prodaju za 109 miliona dinara, te da nema govora da posečena stabla sada vrede 800.000 evra.

Krajnju reč u ovom slučaju daće posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje je preuzelo predmet od Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu.

PETICIJA SA 2.000 POTPISA

VIŠE od 2.000 stanovnika Bavaništa potpisalo je peticiju da se spreči dalja seča i uništavanje šume. Oni koji u prvim redovima vode bitku za očuvanje te seoske prirodne oaze kažu da trpe velike pritiske i pretnje, ali da neće odustati. Zakupili su i bilbord u centru sela, na kom su istakli zahteve da se šuma, u kojoj se nalaze i tri izvora pijaće vode, sačuva za buduća pokolenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba