DEVETA „ŠKOLSKA ŠUMA“ KOD KIKINDE: U Mokrinu posađeno 400 sadnica (FOTO)

R. Š.

22. 12. 2022. u 22:38

AKCIJA pošumljavanja započeta pre osam godina s ciljem da se u svakom kikindskom selu, svake godine posadi po jedna šuma, ovog decembra nastavljena je u Mokrinu.

ДЕВЕТА „ШКОЛСКА ШУМА“ КОД КИКИНДЕ: У Мокрину посађено 400 садница (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

Tamo je, na periferiji sela, u blizini Vašarišta, na lokaciji Nekina bara, zasađeno 400 sadnica topole, hrasta, dafine i bresta.

Sadnju je organizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Kikinde, a učestovala su đaci iz mokrisnke OŠ „Vasa Stajić“, predstavnici Saveta mesne zajednice, članovi Udruženja građana „Nekina bara“ i rasadnik „Vikumak“. Ovo je deveta tzv. školska šuma na području Kikinde, tako da je sada po jedna formirana u svakom selu. Prethodnih godina ovakve zasade dobili su Iđoš, Sajan, Banatska Topola, Novi Kozarci, Rusko Selo, Nakovo, Banatsko Veliko Sela i Kikinda.

- Cilj ove akcije jeste povećanje procenta šumovitosti na teritoriji Kikinde, jer je naše područje među najmanje pošumljenima u Srbij. Od početka akcije u sadnju smo uključili školsku decu, jer je veoma važno naučiti ih da nastave da brinu o sadnicama i da, zajedno sa učiteljima i nastavnicima, obilaze i zalivaju školsku šumu - navodi Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Gradonačelnik Nikola Lukač kaže da se sa više projekata pokušava povećati površina pod šumama, a predsednik Saveta mesne zajednice Mokrin, Dejan Ivanović ističe da Mokrinčanima u tome pomažu meštani koji rade u inostranstvu.

- Oni svake godine izdvajaju određenu sumu novca za pošumljavanje i zajedno sa Mesnom zajednicom sade drveće na obodu sela. I Mesna zajednica, iz svog budžeta, svake godine izdavaja sredstva za pošumljavanje. Ovakve akcije su veoma značajne, jer se budi svest kod najmlađih koliko je važno imati šumu i zdravu sredinu - rekao je Ivanović.

U akciji sadnje novih stabala u selu sa đacima jebila i učiteljica Jadranka Srbljin, koja navodi da je važno da nova šuma bude pristupačna deci, da bi posmatrali kako se dešavaju procesi u prirodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)