KONSTITUTIVNA SEDNICA: Novica Janošević predsednik Nacionalnog saveta Vlaha

S. M. JOVANOVIĆ

16. 12. 2022. u 09:00

NA konstitutivnoj i prvoj radnoj sednici Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, održanim u Negotinu, potvrđeni su mandati 23 člana izabranih na novembarskim izborima za savete nacinalnih manjina. Novi – stari predsednik Novica Janošević.

КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА: Новица Јаношевић председник Националног савета Влаха

Foto: S.M.Jovanović

Novica Janošević, strukovni menadžer iz Kaone kod Kučeva predsednik je Nacionalnog saveta Vlaha i u ovom mandatu. Poverenje Janoševiću ukazali su novi članovi Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, kojima su na konstitutivnoj sednici potvrđeni mandati.

- Naša ideja je da sa novim članovima, mladim ljudima podignemo nivo rada, pojačamo energiju i da poboljšamo naš rad. U oblasti obrazovanja, da imamo što veći broj dece koja uče vlaški jezik u školama, u oblasti kulture da održimo što veći broj manifestacija, da se vlaški svuda čuje, vide vlaška kultura i običaji i da se očuva ono što se, spletom okolnosti, polako zaboravlja jer to je bogatsvo Republike Srbije. Što se službene upotrebe jezika i pisma tiče mi jesmo završili ovaj važan deo standardizacije, odnosno normiranja vlaškog jezika ali nam sada predstoji još značajniji deo, a to je implementacija vlaškog jezika u ustanove gde je Zakonom predviđeno da je moguće implementirati vlaški jezik, ne zato što mi sami to želimo, nego zato što je to evropska norma i zato što je to bitno za za demokratski proces u Republici Srbiji– rekao je Novica Janošević.

Foto: S.M.Jovanović

Novica Janošević predsednik Nacionalnog saveta Vlaha i u ovom mandatu

Nacionalni savet Vlaha broji 23 člana iz opština Kučevo, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Negotin, Kladovo, Majdanpek, Boljevac, Malo Crniće, Veliko Gradište, kao i sa teritorije gradova Bor i Zaječar.

-Održavanjem konstitutivnih sednica nacionalnih saveta nacionalnih manjina započinje četvorogodišnji mandat, u kome ćemo nastaviti sa radom na ostvarivanju Ustavom i zakonom utvrđenih ovlašćenja u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika i pisma – kaže Janošević.

Konstitutivnoj i prvoj radnoj sednici Nacionalnog saveta Vlaha prisustvovala je i Gordana Govedarica, samostalni savetnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ali i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin koji je istakao da će lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviti i do sada uspešnu saradnju sa ovom nacionalnom zajednicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!