ČETIRI KRSTA NA SVE ČETIRI STRANE SVETA ŠTITE OD ZLA: Postavljeni letos na inicijativu meštana Alibunara

Jelena J. Baljak

28. 11. 2022. u 08:45

IZ kog god pravca da uđete u malo južnobanatsko mesto Alibunar, dobrodošlicu će vam poželeti impozantni krstovi od nerđajućeg čelika, koji predstavljaju raritet u našoj zemlji.

ЧЕТИРИ КРСТА НА СВЕ ЧЕТИРИ СТРАНЕ СВЕТА ШТИТЕ ОД ЗЛА: Постављени летос на иницијативу мештана Алибунара

Foto MZ Alibunar

Njih su meštani samoinicijativno letos postavili sa desne strane puta iz pravca Vršca, Pančeva, Seleuša i Lokava, kako bi blagosiljali i od zla zaštitili sve sugrađane i one koji tuda prolaze u tranzitu.

Četiri identična krsta napravljena su od poliranog prohroma i imaju garanciju 100 godina. Visoki su dva metra, a široki 135 centimetara. Postavljeni su na jedan i po metar visokim betonskim postamentima, koji imaju armirane temelje, budući da su izgrađeni na podvodnom tlu. Specifični su po tome što su im ivice i središnji deo peskareni. U Srbiji, kažu nam Alibunarčani, postoje još samo dva takva krsta.

Foto MZ Alibunar

- Naši krstovi specifični su i po tome što simbolizuju jedinstvo dva naroda, koja decenijama složno žive na ovim prostorima, Srba i Rumuna. Upravo je sveštenstvo i Srpske i Rumunske pravoslavne crkve zajednički odlučilo kako će oni izgledati, od kog materijala će biti napravljeni i u kom položaju treba da budu postavljeni - objašnjava nam Marćel Menger, član Opštinskog veća za obrazovanje i jedan od inicijatora ovog projekta.

Ideja za postavljanje ovih simbola hrišćanstva na ulazima u Alibunar odavno je postojala među meštanima, a realizaciju je ubrzalo nekoliko teških saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, koje su se u toku ove godine dogodile na tim putevima. Projekat je ostvaren uz veliku podršku lokalne samouprave, JKP "Univerzal" i Mesne zajednice Alibunar.

Foto MZ Alibunar

- Krstove smo postavili na sva četiri ulaza, da bi nas štitili od svih nedaća iz prošlosti i zala koja vrebaju u budućnosti - ističe Menger. - Ovih dana smo uredili i plato oko njih, kako bi svi vernici mogli da im priđu i da im se poklone, a turisti da se sa njima slikaju.

Foto J. J. Baljak

Oko krstova su urađene armirane betonske staze uz dodatak šuta, a u planu je da kada vreme bude dozvolilo, tu bude posađeno i cveće i zimzeleno drveće. Tek kada sve bude u potpunosti gotovo, uslediće čin osvećenja i zajednički moleban srpske i rumunske pravoslavne crkve.

 

SAMI SKUPILI MILION DINARA

VREDNOST celokupnog projekta je 1,1 milion dinara, od čega su samo krstovi koštali 593.000. Opština Alibunar je o svom trošku uradila urbanističku studiju i pružila drugu pravnu, stručnu i logističku pomoć, dok su vernici donacijama skupili ostatak novca.

- Pokazali smo da bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost, kada smo ujedinjeni možemo sve - ponosan je Menger.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru