SVI KROJEVI PIROTSKIH TERZIJA: Izložba fotografija i odevnih predmeta koji su bili modni trendovi od 1878. do 1978. godine

V. ĆIRIĆ

24. 11. 2022. u 09:21

U PIROTSKOJ gradskoj Galeriji "Čedomir Krstić" otvorena je izložba pod nazivom "Odeća po vašoj meri i želji".

СВИ КРОЈЕВИ ПИРОТСКИХ ТЕРЗИЈА: Изложба фотографија и одевних предмета који су били модни трендови од 1878. до 1978. године

Posetioci pažljivo gledaju eksponate, Foto V. Ćirić

Autori postavke odevnih predmeta koji su se nosili u ovom kraju od 1878. do 1978. godine su Mila Panajotović i Aleksandar Repedžić, kustosi Muzeja Ponišavlja.

Kroz više desetina raznih modnih predmeta koji su se nosili u gradu, otkad je Pirot oslobođen od Turaka, pa do vremena nekadašnjeg giganta "Prvog maja", ali i na mnogobrojnim fotografijama, mogu se videti modni trendovi 19. i 20. veka.

- Izložba je svojevrsni vremeplov kroz decenije, razne prilike i neprilike. Danas je veoma teško naći odevne predmete koji su nekad bili modni trendovi. Zato su eksponati iz zbirke našeg Muzeja veoma dragoceni. Mnogi predmeti koji su se, na primer, nosili od početka prošlog veka, pa sve do Drugog svetskog rata, u poratnom periodu su prekrajani i prilagođavani novom vremenu - kaže Mila Panajotović.

Mila Panajotović, Foto V. Ćirić

Prema njenim rečima, odeća svedoči o umeću pirotskih terzija, šnajdera, majstora, vunovlačara i svih koji su na razne načine bili deo lanca proizvodnje garderobe i tekstilnih predmeta.

- Orijentalna odeća u gradu je bila karakteristika osmanske dominacije. Posle oslobođenja pirotskog kraja, vrlo brzo je zamenjena zapadnjačkom i u gradu i na selu.

Foto V. Ćirić

Usledile su godine i decenije vratolomnih promena, pa se tako došlo i do kupaćih kostima i farmerica - objašnjava Panajotovićeva i dodaje da su tada postojale velike razlike između gradske (varoške) i seoske nošnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)