U JADRU KUPUS PONEO KAO NIKAD: Cena duplo niža nego prošle godine

V.Mitrić

12. 11. 2022. u 14:20

CENA kupusa je, kod poljoprivrednika u lozničkom kraju ove jeseni duplo niža nego prošle godine, mada je sada vrhunski kvalitetan, posebno u selima pokraj Jadra, poput Straže, gde se tom proizvodnjom meštani bave decenijama.

У ЈАДРУ КУПУС ПОНЕО КАО НИКАД: Цена дупло нижа него прошле године

foto: v mitrić

Kilogram svežeg kupusa, tek uzetog sa njive, je 30 dinara. Lane je bio 60 dinara, pa i skuplji. Bila je i veća ponuda, ali se cena sve vreme držala. Sada, kada je skoro sve poskupelo, „kupusari“ su spustili cene.

- Divota je kad je ovako dobar kupus, koji je odgajen kraj Jadra - kaže domaćica Marica Mitić(88) iz Runjana kod Loznice.

- Biće ga, koliko ti srce želi, i za salatu i za kuvanje i za podvarak. Nešto ostavljam u glavici, a nešto kao ribanik. Kao u stara dobra vremena. Kupus je i zdrav. Ovako dobar premašio je kvalitet nekadašnjeg semberskog koji je preplavljao lozničku pijacu.

Jedan od proizvođača Miša Ikić iz Straže kod Loznice, kaže da je rod dobar je je primenjena puna agrotehnika i ništa od hemije. Cena je, veli, ista i u njivi i kad odnesu kupcima „na noge“.

- Bilo bi bolje da je cena viša, ali i ovako nekako „guramo“, verujući da će nas se kupci da sete i kada bude skuplje - kaže Miša.

- Nastavljamo tradicije naših slavnih predaka, koji su takođe gajili kupus bez hemije. To podrazumeva više rada, ali je kvalitet zavidan.

I računica je jasna - dok kilogram svežeg kupusa košta 30 dinara, u radnjama je ukiseljeni skuplji skoro šest puta.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona