DAJU OD SRCA: U Loznici ima skoro 10 hiljada dobrovoljnih davalaca krvi

07. 11. 2022. u 18:11

GRAD Loznica ima 9.950 dobrovoljnih davalaca krvi, od kojih je aktivno oko 1.350. Među njima ima dosta onih koji su krv dali više puta.

ДАЈУ ОД СРЦА: У Лозници има скоро 10 хиљада добровољних давалаца крви

foto : V.Mitrić

Povodom 146. rođendana od osnivanja pododbora te humanitarne organizacije daleke 1876. godine uručena su priznjanja najaktivnijim davaocima, svima koji su krv dali 40, 50 i 75 puta. Biljana Filipović, član Gradskog veća, rekla je da lokalna samouprava svake godine izdvaja novac za aktivnosti i rad ove organizacije.

Kako je rečeno, iz budžeta grada ove godine za Crveni krst izdvojeno je oko 26 miliona dinara, od čega osamnaest miliona za Narodnu kuhinju, oko šest za njeno funkcionisanje i aktivnosti, a za promocije i omasovljavanje dobrovoljnog davalaštva krvi posebno se izdvaja pola miliona dinara. U oblasti socijalne delatnosti ove godine iz gradske kase izdvojeno je oko pola miliona dinara za akciju „Jedan paketić puno ljubavi", za decu do deset godina iz socijalno ugroženih kategorija.

- Naravno, na prvom mestu humanitarnog rada su dobrovoljni davaoci krvi jer oni omogućavaju bezbedno funkcionisanje zdravstvenog sistema. Ovo je prilika da se i njima zahvalimo - rekla je Zorka Vladić, sekretarka ove humanitarne organizacije.

Zahvalnice za 50 puta datu krv dobili su: Miodrag Popović iz Voćnjaka, Milivoje Petrović iz Lešnice i Bijelko Jovičić iz Loznice. Za 40 puta datu krv zahvalnice su dobili: Zoran Novaković iz Klubaca, Nikola Milošević, Rade Lavriv, Zoran Panić i Radmila Popović iz Loznice i Dragan Grujić iz Novog Sela.

Specijalno priznanje Zlatni znak Crvenog krsta Srbije dobio je Vladan Bradonjić, koji je potpredsednik Crvenog krsta u Loznici treći put. Kaže, da je za njega ovo priznanje najdraže, jer je dobijeno za volonterski rad kojim se bavi punih pedeset godina. On je i višestruki davalac krvi, dragocenu tečnost dao je 130 puta.

Zahvalnice Crvenog krsta Srbije dobilo je trinaest donatora i aktivista među kojima su i  „Europrom" d.o.o, „Mile prom" d.o.o, Miloš Simčević, Dragan Tomić, kao i Srednja škola „Sveti Sava". Zahvalnicu Crvenog krsta Loznice dobilo je preduzeće „Žitoprom"- Klupci.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade