NAŠA DUŽNOST JE DA NE ZABORAVLJAMO PALE HEROJE: U Šapcu obeležen Dan oslobođenja u Velikom ratu (FOTO)

V. M.

02. 11. 2022. u 18:26

ISPRED Spomenika palim Šapčanima u ratovima od 1912 – 1918. godine, u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu održan je pomen žrtvama koji je služio episkop šabački Jerotej.

НАША ДУЖНОСТ ЈЕ ДА НЕ ЗАБОРАВЉАМО ПАЛЕ ХЕРОЈЕ:  У Шапцу обележен Дан ослобођења у Великом рату (ФОТО)

foto:V.Mitrić

Vence su položili predstavnici Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, grada Šapca i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma za grad, jer je na taj dan 1918. godine oslobođen Šabac u Prvom svetskom ratu,“ ali ovaj datum i opominje koliko su bile velike žrtve Grada Šapca.

- Naša dužnost prema prošlosti je da se sećamo svih onih koji su svoje živote dali da bismo mi uživali današnju slobodu. Ovaj datum je opomena da su mir i stabilnost neprikosnoveni i da moramo uraditi sve da u današnje vreme to i zadržimo. Profesor Pavle Popović rekao je ,,Kada biste videli Šabac, ne biste oprostili”. Praštanje je oličenje hrišćanstva, treba da oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo. Saznanje o događajima koji su se desili treba da bude opomena za sve nas. Svet se ponovo nalazi pred izazovima različitih vrsta, a samo mudrost koja proizilazi iz stečenog iskustva može nam pomoći da savladamo prepreke koje sadašnjica neminovno nameće. Na tom putu, simbolika 2. novembra, predstavlja značajan putokaz na putu čuvanja slobode i svesti o njenoj ceni koju smo mnogo puta kao narod platili. Neka je večan pomen oslobodiocima Šapca i svim stradalim stanovnicima Šapca i šabačkog kraja. Nećemo vas zaboraviti - poručio je Pajić.

Vladika Jerotej istakao je da" kao da je apostol Pavle u Poslanici Jevrejima opisivao pogrome u Šapcu i Prnjavoru, povlačenje kroz albanske gudure, ali i pobedu nad austrougarskim carstvom, pobedu verom onih koji čineći pravdu gase silu ognjenu."

- Braćo Šapčani, pobedu ne ostvaruju očajnici, nego oni koji imaju veru, oni koji se ugledaju na Hrista, arhimučenika koji nas o odnosu prema slobodi, prema borbi za slobodu upućuje jednostavnim rečima: „Od ove ljubavi nema veće da ko život svoj položi za prijatelje svoje - poručio je episkop šabački Jerotej koji je, sa šabačkim sveštenstvom, služio parastos u prisustvu mnošta Mačvana, Poceraca, Jadrana, Posavotamnavaca i ljudi iz drugih krajeva Srbije i susedne nam i barstske Republike Srpske.

Povodom Dana oslobođenja Šapca u Velikom ratu, na Trgu šabačkih žrtava predstavljena je izložba ,,Kada biste videli Šabac, ne biste oprostili” koju su pripremile tri ustanove kulture: Međuopštinski istorijski arhiv Šabac, Biblioteka Šabačka i Narodni muzej Šabac i gde su na osnovu građe koju poseduju u svojim fondovima prikazale stradanje Šapca tokom ratnih godina od 1914. do 1918. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)