ZAMIRISALO PO BABINOM RECEPTU: U Bačkoj Topoli održana deveta "Sarmijada"

J. L.

31. 10. 2022. u 06:45

KOLIKO god ne valja da se pire krompir podgreva, toliko je sarma bolja što se više stavlja na vatru.

ЗАМИРИСАЛО ПО БАБИНОМ РЕЦЕПТУ: У Бачкој Тополи одржана девета Сармијада

Foto J. Lemajić

Ali, za tim u Bačkoj Topoli, gde je održana deveta "Sarmijada", nije bilo potrebe. Sarma se jela direktno iz kotlića i sača, a koliko je bila dobra videlo se po polupraznom posuđu.

Kada je 2013. održana prva gastronomska manifestacija, jedinstvena u Srbiji, sarmu je kuvalo desetak ekipa. Sada je varjače ukrstilo 107 takmičara, a prestonicu sarme posetilo je više od pet hiljada ljudi.

- Uz kuvanje sarme imali smo i vašar starih zanata i gastronomskih specijaliteta, muzički program, ukratko, za svakoga ponešto - kaže Huba Telđeši iz udruženja "Origo". - Pre devet godina želeli smo da organizujemo gastronomski festival u Bačkoj Topoli kakvog još nije bilo. Sarmu smo odabrali jer je to jelo i te kako popularno na našim prostorima. Drago nam je da je prerasla u manifestaciju koja se nestrpljivo očekuje i ima dobru energiju, gde se ljudi okupljaju, druže, kuvaju.

Foto J. Lemajić

A sarma ko sarma, ne može da ne valja. Bilo da je obična od kiselog kupusa ili "neobična" - od vinovog lišća, zelja, ili vegeterijanska, već od samog mirisa ide voda na usta.

- Ovo je sarma po babinom receptu, na seljački način, koja se pravila od svinjokolja pa cele zime. Nema posebnog pravila - so, biber, meso i kupus, ali treba malo strpljenja da se lepo uvije i posloži kako se ne bi raspala - otkriva nam Erika, koja je smotala oko 250 sarmi u kotliću i 30 veganskih ispod sača.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)