PROJEKAT "MUZEJ U ŠKOLAMA" U BANATU: Izronile tajne starih tavana

B. Grujić

30. 10. 2022. u 07:00

KOJE tajne kriju podrumi i tavani otkrivaju ovih dana učenici 15 osnovnih škola iz Zrenjanina.

ПРОЈЕКАТ МУЗЕЈ У ШКОЛАМА У БАНАТУ: Изрониле тајне старих тавана

Foto Muzej u Zrenjaninu

Taj istraživački posao ima cilj da se mapira i dokumentuje građa kulturno-istorijske važnosti koju žitelji srednjeg Banata čuvaju u svojim domovima. I na kraju svi snimci i prikupljeni predmeti osvanu na - izložbi.

To je druga faza projekta "Muzej u školama", koju zrenjaninski muzej organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i grada. Stručni tim ove akcije čine akademski fotograf i grafički dizajner Dušan Marinković, rukovodilac projekta, istoričarka Vladislava Ignjatov i etnološkinje-antropološkinje Branka Sikimić, Ksenija Mihić i Aleksandra Đukić. Njima pomažu učenici koji na uvid donose svoje i porodične predmete, od komšija ili prijatelja, a potom ih na interaktivan način stručno obrađuju i dokumentuju putem videa i fotografije.

- Nakon uspešne prve faze projekta kojim recikliramo staru ideju interakcije učenika u osnovnim školama i našeg muzeja, inovirali smo je, tako da direktno kustosi idu na teren, gotovo svakodnevno su u školama i u kontaktu sa đacima koji sjajno reaguju i ozbiljno su shvatili svoju ulogu - ističe Marinković, rukovodilac projekta.

Foto Muzej u Zrenjaninu

Kaže da je tokom leta školama u okolini Zrenjanina prosleđen dopis u kojem je do detalja opisano kako i gde deca treba da traže stare predmete.

- Trenutno smo u Lazarevu, deca ravnopravno, od đaka prvaka, pa do osmaka, učestvuju, sarađuju. Da su baš bili vredni, potvrđuju brojni predmeti sa stalaža kredenaca u šupama, na tavanima i u podrumima svojih porodičnih, ali i komšijskih i kuća u okolini - nastavlja Marinković. On ne krije da njega najviše zanimaju stare porodične fotografije, slike mesta, proslava, svadbi i veselja, sa raznih putovanja, na kojima se osim izgleda određenog mesta u prošlosti, mogu proceniti i odeća, garderoba, stil i način života, kao i neki običaji, karakteristični za srednji Banat i ravnicu.

- Veoma je interesantno, ja sam u školu donela igračku sa tavana, sa kojom se igrala moja baka - kaže Kalina, učenica petog razreda, ne krijući da joj se dopalo i to što je naučila kako se popunjava muzejski karton pojedinih predmeta.

Tokom svog istraživanja deca uče o lokalnoj kulturi, muzejskoj delatnosti i značaju muzeja, čime se stvara i razvija nova muzejska publika. Mnogi nisu znali ni svrhu i značaj određenih predmeta jer ih prvi put vide - kao što su preslice, stari slanici…

RIZNICA NASLEĐA

- SREDNjI Banat je multikulturna sredina, pa će stoga sav mapirani materijal predstavljati svojevrsnu riznicu njegovog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Završetkom kompletnog projekta, odnosno sve četiri predviđene faze, prikupljena i dokumentovana građa biće prezentovana na izložbi u našem muzeju - kaže Vladislava Ignjatov.

GUSLE

DEVOJČICA u selu Lazarevo donela je u školu originalne, autentične gusle sa dlakom iz konjskog repa i prilično zainteresovala, kako kustose zrenjaninskog muzeja, tako i sve ostale u školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!