BLAGO NA JABLANICI: U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka (FOTO/VIDEO)

S. Babović

18. 10. 2022. u 06:45

ARHEOLOZI kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture pronašli su u ataru sela Pleš rimski novčić iz 3. veka, sa likom cara Aurelijana, što je još jedna potvrda da je lokalitet Jablanica - na samo 17 kilometara od Aleksandrovca - izvesno iz tog perioda.

БЛАГО НА ЈАБЛАНИЦИ: У селу Плеш откривен римски новчић цара Аурелијана из трећег века (ФОТО/ВИДЕО)

Foto ZZZSK

Deo rimskog kupatila nađen je na istom lokalitetu pre osam godina, tokom zaštitnih istraživanja zbog želje meštana da na tom mestu podignu manastirski kompleks posvećen Svetom Iliji. Potpuno jedinstveno, malo kupatilo u ruralnoj sredini je na teritoriji Srbije pronađeno još samo na Kosmaju. Ali, na lokalitetu Jablanica je otkriven i dragoceni pokretni materijal, pa se ispostavilo da je to samo početak...

- Geofizička istraživanja su 2020. obuhvatila prostor od oko jednog hektara, za koji pretpostavljamo da predstavlja 60 odsto lokaliteta na kojem je čitav niz objekata ispod zemlje - kaže arheolog dr Marija Marić.

- Sada znamo da je tu jedna velika građevina, za koju pretpostavljamo da je vila rustika, dok na drugom delu rečne terase očekujemo pronalaženje ekonomskih objekata, poput žitnice, štale, kovačnice, topionice...

Foto ZZZSK

Arheolozi su prethodnih dana otkrili i još jedan deo rimskog kupatila, za koji veruju da je služio rashlađivanju posle korišćenja saune. Tu su još peć koja je "ložila" podno grejanje i ulaz u sam objekat.

- Na rimskom novčiću koji smo upravo pronašli je lik cara Aurelijana predstavljen sa zrakastom krunom, što je personifikacija boga Sunca, a imamo i slične nalaze novčića koji će po konzervaciji i uklanjanju patine biti vidljivi - nastavlja dr Marić. -

Ovogodišnja istraživanja su usko usmerena ka završetku arheoloških radova na kupatilu, kako bi tokom zime napravili konzervatorsko-restauratorski projekat i sledeće godine započeli takvu vrstu radova.

Dr Marija Marić, Foto S. Babović

Ideja je da se zidovi potpuno zaštite, a objekat delom rekonstruiše, kako bismo bio otvoren i za turiste...

- Imaćemo dovoljno podataka da na kraju zaključimo kako je objekat izgledao i, posle postavljanja zaštitne konstrukcije, biće predstavljen i u modernim prezentacijama - najavljuje arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika Danijela Mladenović.

- Materijali su prirodni, poput kreča, kamena i keramike, te dobro očuvani pod zemljom.

Foto S. Babović

VLASNIK JOŠ MISTERIJA

IAKO je trenutno teško znati ko je tačno bio vlasnik privatnog poljoprivrednog imanja, na čijem prostoru je otkriveno rimsko kupatilo i locirani objekti ispod zemlje, izvesno je da su slične komplekse gradili pripadnici romanizovnog stanovništva. Oni su bili dovoljno bogati da organizuju eksploataciju ruda, koja se nesumnjivo odvijala na Goču, a ima podataka da su se u 3. i 4. veku rudnici - zakupljivali. Niz ostataka topionica u obližnjim mestima, od Mitrovog Polja, preko Stanišića, do Pleša svedoči o rudarskoj praksi u Župi, a utvrđenje u obližnjoj Strmenici ih je štitilo od upada varvara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!