INŽENJERCI PREMOSTILI NALAZIŠTE: Kopnena vojska omogućila nastavak arheoloških istraživanja na brdu Hisar

D. ZEČEVIĆ

09. 08. 2022. u 09:31

ZAHVALjUJUĆI Inžinjerijskom bataljonu Kopnene vojske, postavljen je montažni most preko arheološkog nalazišta srednjovekovne Jug-Bogdanove tvrđave, koji će omogućiti nastavak uređenja čitavog kompleksa na prokupačkom brdu Hisar.

ИНЖЕЊЕРЦИ ПРЕМОСТИЛИ НАЛАЗИШТЕ: Копнена војска омогућила наставак археолошких истраживања на брду Хисар

SARADNjA Predstavnici Inžinjerijskog bataljona sa čelnicima Muzeja, Foto D. Z.

Kako objašnjava vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja Toplice Dragan Popović, radi se o privremenom vojnom mehanizovanom mostu koji je dug 20 metara, nosivosti do 40 tona, a namenjen je isključivo građevinskim mašinama koje su angažovane za asfaltiranje saobraćajnice i uređenje platoa u sklopu projekta "Uređenje brda Hisar", koji finanasira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Veliki posao iznad Prokuplja započet je pre tri godine, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a podrazumeva restauraciju i uređenje letnje pozornice na vrhu Hisara, kao dela srednjovekovne tvrđave, ze asfaltiranje i osvetljenje puta od podnožja do vrha brda - uz izgradnju platoa i parkirališta za automobile. Ali, tokom završne faze radova na pomenutom lokalitetu, stručnjaci Narodnog muzeja u Prokuplju su naišli na arheološko nalazište dobro očuvanih ostataka srednjovekovne tvrđave, što je zaustavilo građevinske radove.

Montažna konstrukcija preko nalazišta , Foto D. Zečević

Sada će, zahvaljujući vojnom mostu, biti moguć ne samo završetak izgradnje platoa i parkirališta na Hisaru već i dalje arheološko istraživanje pomenutog lokaliteta.

- Radovima po programu Ministarstva kulture i informisanja na tom lokalitetu rukovodi viši kustos Narodnog muzeja i arheolog Sanja Crnobrnja Krasić. U prvom navratu, oni će trajati do 15. avgusta, a kasnije, tokom septembra, najavljen je i njihov nastavak. S obzirom na to da je nalazište vredno i dobro očuvano, na osnovu projekta, Narodni muzej je od Ministarstva kulture za nova iskopavanja dobio milion i 300.000 dinara - zaključuje prvi čovek Muzeja Toplice Dragan Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri