SKUPO GREJANJE BEZ DRVOSEČA: Globalna ekonomska kriza - loše opravdanje za poskupljenje zbog nedostatka radne snage

V. Ćirić

10. 10. 2022. u 07:45

ONAJ ko nije kupio ogrevno drvo u maju ili junu, dok je kubik vredeo između 4.500 i 5.000, odnosno tokom jula kada je vredeo oko 7.000, sada će morati da izdvoji oko 8.500 dinara.

СКУПО ГРЕЈАЊЕ БЕЗ ДРВОСЕЧА: Глобална економска криза - лоше оправдање за поскупљење због недостатка радне снаге

Foto V. Ćirić

Ako zakasni, pa o grejanju počne da brine tek u novembru ili decembru, kako sada stvari stoje to će ga koštati bar 10.000 dinara.

Ovo su cene kod privatnih drvoseča, kojih je sve manje, dok je sečena i cepana bukovina na privatnim stovarištima već sada oko 12.500 dinara - za koliko su proletos mogla da se pazare tri kubika kod privatnika.

A, da će baš ovako teško biti nisu očekivali ni najveći pesimisti. Dok neki gotovo udvostručene cene u kraju koji obiluje privatnim šumama objašnjavaju globalnom energetskom krizom, bliža istini je teza da u pirotskom kraju ima sve manje drvoseča koji su spremni da rade ovaj težak i riskantan posao, zbog kojih su mnogi tokom minulih decenija gubili i glave...

- Cena jeste nerealno visoka, ali su je diktirale okolnosti: sve manji broj drvoseča i velika potražnja. Osim toga, novi propisi zahtevaju da se registrujete i da zaposlite radnike, što je apsolutno nemoguće, jer se i bez toga teško pronalaze zainteresovani da zarađuju kao dvoseče. Uostalom, malo kome se isplati da obezbeđuje redovne mesečne zarade, čak i kada se dogodi da kiša neprestano pada desetak dana, pa od posla nema ništa. Ovaj posao uopšte nije siguran, kao kada ulazite na fabričku kapiju i idete uz mašinu. Mi za svaku turu tražimo nove radnike, jer ko jednom ili dva puta ode u šumu da kači debla, seče ih na metar i posle sečenja ih ručno tovari u prikolicu, beži glavom bez obzira, ne želeći da se muči za dnevnicu od tri-četiri hiljade i hranu - veli jedan od vlasnika remontovanog kamiona sa vitlom, koji je donedavno kupovao šumu od ostarelih gorštaka, a sada razmišlja da se bavi nečim drugim, manje komplikovanim.

Foto V. Ćirić

Pri svemu tome, na stovarištima uglja gotovo da i nema - baš kao ni peleta koji košta oko 38.000 dinara, bez prevoza. Deficitaran je i briket, bez obzira na cenu koja je dostigla oko 33.000 dinara po toni, pa će mnogi biti primorani da se greju na struju.

DOPLATA

KO je na vreme obezbedio ogrevno drvo, međutim, još će morati da plaća - trenutno oko 800 dinara po kubiku za uslugu sečenja i cepanja.

Inače, nezavisne procene pokazju da se u Pirotu više od 12.000 domaćinstava greje u vlastitoj režiji, odnosno drvima, jer javno preduzeće "Topalna" ima tek nešto više od 3.000 korisnika.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis