SEĆANJE NA VELIKU PESNIKINJU: Vrnjčani čuvaju uspomenu na Desanku Maksimović

G. ĆIROVIĆ

14. 05. 2024. u 11:08

Čuvajući uspomenu na Desanku Maksimović, Vrnjčani će i ove godine na „mostu ljubavi“ u centralnom banjskom parku upriličiti manifestaciju „Na Desankin dan“, posvećenu velikoj srpskoj pesnikinji.

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКУ ПЕСНИКИЊУ: Врњчани чувају успомену на Десанку Максимовић

TO Vrnjačka Banja

Ova tradicionalna manifestacija čiji je organizator i inicijator ovdašnja Turistička organizacije održaće se 16. maja, upravo na dan kada je pre 126 godina rođena najznačajnija naša pesnikinja koja je često i rado posećivala prestonicu srpskog turizma.

- S proleća, aprila ili maja, spakovala bi Desanka kofere i dolepršala bi nam pod svojim legendarnim šeširom - evocira uspomene Goran Karavesović iz TO Vrnjačke Banje. - Mogla je da bira gde će provesti odmor, ali joj nije padalo na pamet da promeni svoju uobičajenu sobu u „Servo Mihalju“, svoje sobarice, kelnere…

Mnogo je, prema njegovim rečima, prošlo vremena od poslednjeg boravka čuvene pesnikinje u Banji, a starijim meštanima se čini kao da je juče bilo kada je izgovorila „Nazdravlje vam ova voda“ prilikom svečanog otvaranja mineralnog izvora „Jezero“.

- Nema više Desanke da šparta najlepšom alejom lipa, ali će uspomena na nju večno trajati – poručuju Vrnjčani.

TO Vrnjačka Banja

 

Gosti ovogodišnjeg „Desankinog dana“ biće pesnici Miodrag Jakšić, Vladimir Đorđević, Vojislav Mehandžić i Ilija Šaula, kao i glumica Vjera Mujović, a program će se održati na „Mostu ljubavi“ koji je bio motiv da Desanka Maksimović prilikom jednog boravaka u Vrnjačkoj Banji napiše pesamu “Molitva za ljubav”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)