PO KVADRATU 182 DINARA! Novi cenovnici već doneti za vodu, kanalizaciju, odnošenje smeća, pogrebne usluge

R. Šegrt

01. 10. 2022. u 07:11

GRAĐANI Kikinde će, osim vode, kanalizacije, odnošenja smeća i pogrebnih usluga, koji su već poskupeli, od narednog meseca plaćati i skuplje grejanje u stanovima.

ПО КВАДРАТУ 182 ДИНАРА! Нови ценовници већ донети за воду, канализацију, одношење смећа, погребне услуге

Foto R. Šegrt

Poskupljenje centralnog grejanja za nešto više od 23 odsto JP "Toplana" odobrili su odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sednici. Novi cenovnik odnosi se na najveći broj građana koji uslugu plaćaju po metru kvadratnom grejne površine, a to znači da će grejanje ove zime koštati 182,32 dinara, bez poreza. Za građane koji uslugu plaćaju po kilovat-času utrošene energije novi iznos za varijabilni deo biće 28,52 odsto viši, odnosno 7,54 dinara. Fiksni deo biće uvećan oko pet odsto u odnosu na sadašnje cene, pa će građani plaćati 38 dinara mesečno po kvadratu stambenog prostora, dok je taj iznos za poslovni prostor 47,59 dinara.

Nove cene obrazlažu se povećanjem cena prirodnog gasa i struje. Poskupljenje za poslovni prostor prema utrošku je 28,66 odsto, a nova cena je 9,43 dinara.

- Osnovne cene prirodnog gasa povećane su 40 odsto, a električne energije za oko 60 odsto - navedeno je iz JP "Toplana", dok direktor tog preduzeća Dušan Marjanović napominje da će predstojeća grejna sezona biti veoma teška.

Foto R. Šegrt

- Poskupljenje je bilo neminovno i novi cenovnik je morao da bude usvojen. Poslednja korekcija cene bila je u februaru prošle godine, kada je umanjena oko osam ili 14 odsto. Tada smo imali prstora za ovakvu odluku, a sada moramo da korigujemo cene naviše - rekao je Marjanović.

Odbornici vladajuće koalicije pravdali su poskupljenje teškom situacijom u energetskom sistemu, dok su odbornici malobrojne opozicije govorili da je poskupljenje trebalo da bude manje.

Poskupelo je i grejanje poslovnog prostora, pa će tokom zime nova cena biti 227,90 dinara po kvadratu. Cena po utrošku biće 9,43 dinara po kilovat-času na ime varijabilnog dela i 47,59 dinara mesečno po kvadratu.

LETNJI CENOVNIK UVEK DRUGAČIJI

Grejanje u Kikindi plaća se po dva cenovnika, jedan važi tokom šest meseci grejne sezone, a drugi tokom leta, odnosno od sredine aprila do sredine oktobra. Nova cena van grejne sezone za stanove je 45,58 dinara po kvadratu, a za poslovni prostor 57 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAMO NAJBOLJE JE DOVOLJNO DOBRO! Vojin Đorđević kreator brenda VODAVODA za “Novosti”, u Kataru, govorio o popularnosti srpske vode