BRENDIRALE PEKMEZ OD LUDAJE: Žene iz malog Iđoša obogaćuju turističku ponudu Kikinde, pripremajući delikates po receptima svojih baka

R. ŠEGRT

16. 09. 2022. u 09:00

GRADSKA uprava u Kikindi, u saradnji sa Turističkom organizacijom, čini velike korake u promociji grada kao poželjne turističke destinacije, a odnedavno i pod sloganom "Grad dobrih ljudi". Raskošne turističke razglednice iz varoši sa severa Banata šalju se preko najveće manifestacije, jedne od zvanično najboljih u Srbiji, "Dana ludaje", koja je ove godine otvorena juče, a trajaće do 18. septembra.

БРЕНДИРАЛЕ ПЕКМЕЗ ОД ЛУДАЈЕ: Жене из малог Иђоша обогаћују туристичку понуду Кикинде, припремајући деликатес по рецептима својих бака

Foto: R.Š.

Čuveni "Dani ludaje" nisu samo u znaku merenja najtežih i najdužih bundeva, već i karnevala, koncerata i izvrsne ponude domaće autentične hrane. Osim toga, svako selo ima neku svoju feštu, koja na autentičan način predstavlja tradiciju, običaje i navike njegovih žitelja. tako, Novi Kozarci imaju "Pitijadu", ali i "Strong men" takmičenje, Nakovo "Festival folklora", Banatsko Veliko Selo "Krajiški višeboj", Mokrin "Gusanijadu" i Tucanje uskršnjim jajima, Iđoš "Festival vina", Rusko Selo "Festival gulaša" i etno-kamp, Sajam "Žetelačke svečanosti".

Svakoj od ovih manifestacija najbolji "ukus i začin" daju žene koje pripremaju domaću hranu za goste, da niko ne bi otišao ni gladan ni žedan. Istovremeno, ove vredne žene sa sela trude se da promovišu, ali i da zaštite proizvode koje su same "kreirale" i čuvaju tajnu njihovog pripremanja. Tako su Iđošanke brendirale pekmez od ludaje, odnosno bundeve, a na putu su da to isto urade i sa krofnama. Ovaj pekmez je pravi delikates, a nastao je po ideji Vesne Buljin.

- Moja ideja je bila da napravimo takav pekmez jer mi je svekrva pričala da je ona od bundeve pravila nešto što je zvala krkljuš. To je, u stvari, bio današnji pekmez, ali sa vrlo malo šećera, pa je možda bio i kiseliji. Svekrva svojoj deci, pre šezdeset ili sedamdeset godina, nije mogla da kupi slatkiše, a nije ih ni bilo kao sada. I šećer se tada manje koristio, jer siromašnije porodice nisu mogle ni da ga kupe. Glavni slatkiš bio je u stvari taj krkljuš, koji je svekrva deci davala sa hlebom ili nekim debljim palačinkama - odaje nam Vesna šta ju je inspirisalo da napravi pekmez od ludaje.

Tako su od nekadašnjeg krkljuša, spretne Iđošanke napravile pekmez, koji je sigurno boljeg kvaliteta i dugotrajniji od onog koji su nekada pravile njihove svekreve, majke i bake. Žene iz Iđoša su otišle i korak dalje, pa su zahvaljujući povezivanju sa drugim udruženjima pekmez od bundeve i brendirale.

- Pekmez od bundeve brendiran je zahvaljujući udruživanju sa prijateljicama iz još četiri udruženja iz banatska sela Lazarevo i Belo Blato kod Zrenjanina, Boka u opštini Sečanj, i dva iz Kikinde odnosno iz Mokrina i nas iz Iđoša. Tako je nastala mreža "Ženski divan". Zahvaljujući "Divanu" mi smo brendirale naš proizvod i prodajemo ga i preko te naše mreže i neposredno - otkriva nam Biljana Đurđulov, uz Udruženja žena Iđoš, koje je osnovano 2011. godine i okuplja petnaestak članica.

Iđošanke su prošle godine izrendale oko 400 kilograma bundeve i ostavile je na čuvanje. Od te sirovine napravile su pekmez, kojeg gotovo da više nema na zalihama.

- Ostalo nam je još vrlo malo, tek toliko da imamo još samo za "Dane ludaje". Osim pekmeza, pravimo i liker, što još niko nije ponudio, a imamo i sokove i ostale delikatese od ludaje. Naš pekmez i liker su najtraženiji - ponosno otkrivaju Biljana i Vesna.

KAO SVAKI DRUGI, ALI...

PEKMEZ od bundeve pravi se kao i svaki drugi, nije komplikovano za nas koje umemo sa ludajom. Na tri kilograma bundeve dodajem pola kilograma šećera. Ima tu, naravno, još nekoliko malih tajni, ali to čuvamo samo za sebe - uz osmeh nam kaže Vesna Buljin.

Ne otkrivajući, ipak do kraja svoj recept, nagovestila je:

- Dobar pekmez od bundeve ili ludaje, mora da bude iz iđoške šerpe.

Iđošanke su poznate i po pravljenju krofni. A kada ovaj stari slatkiš nafiluju pekmezom, pa još uz to posluže i liker od bundeve, eto jedinstevnog ukusa i uživanja za nepca. Čak i ona vrlo probirljiva.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo