ZA GODINU DANA PROIZVEDE I DO 150.000 SADNICA: Radivoj iz Iđoša nedavno proglašen za najboljeg mladog poljoprivrednika u našoj zemlji

R. ŠEGRT

21. 09. 2022. u 12:59

ZA selo Iđoš kod Kikinde sve češće se po dobru čuje. Ovih dana slavu ovog mesta proneo je Radivoj Lagundžin (34), zvanično proglašen za najboljeg mladog poljoprivrednika Srbije u ovoj godini. On je vlasnik rasadnika u kojem na 12 hektara godišnje proizvede oko 150.000 raznih sadnica za pošumljavanje i višegodišnjih cvetnica.

ЗА ГОДИНУ ДАНА ПРОИЗВЕДЕ И ДО 150.000 САДНИЦА: Радивој из Иђоша недавно проглашен за најбољег младог пољопривредника у нашој земљи

Foto: R.Š.

Tako je među 15 finalista odlučilo Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP), koje je izbor organizovalo po ugledu na slične akcije u svetu. Sve u cilju promovisanja poljoprivrede, a osnovni kriterijumi bili su inovativnost i održivost poslovanja. Prvi put ove godine izabrano je i najbolje gazdinstvo koje vodi poljoprivrednik, takođe mlađi od 40 godina.

Za one koji Rašu, kako ga prijatelji zovu, bolje poznaju, ovo priznanje gotovo da i nije iznenađenje. U Iđošu sigurno, a verovatno i u Kikindi, nema kuće koja bar jednom od njega nije kupila sadnicu za baštu, terasu ili dvorište ili pak novogodišnju jelku.

- Neizmerno sam ponosan na ovo priznanje i mnogo mi znači, jer sam prepoznat kao neko ko kvalitetno radi svoj posao i ozbiljno mu je posvećen - kaže Lagundžin. - Radimo sa smanjenom upotrebom herbicida, težimo savremenoj proizvodnji korišćenjem mehanizacije i primenom kompostiranja. Otpatke pretvaramo u kompost koji posle koristimo za saksijsku proizvodnju. Nagrada je, svakako, podstrek da tako i nastavimo.

Važna nam je i novčana stimulacija od 300.000 dinara, koju ćemo iskoristiti za unapređenje proizvodnje.

Ovaj vredni mladi čovek, rasadnik je zasnovao pre 11 godina, zastalno zaposlio petoro radnika, a angažuje i sezonce. Osim toga, bavi se i ratarstvom. Na 35 hektara porodica proizvodi kukurz, suncokret, pšenicu, a okreću se i voćarstvu.

- Na jednom hektaru imamo mlad voćnjak dunje. Tek je počeo da rađa i voće zasada samo prodajemo. Planiramo i da počnemo da dunje prerađujemo - otkriva nam svoje želje Lagundžin.

U poslu mu pomažu i roditelji, kako radom, tako i iskustvom i stručnim znanjem, jer su i majka i otac po obrazovanju opredeljeni za agrar. Majka Zora je diplomirani inženjer hortikulture, a otac Milan inženjer poljoprivredne mehanizacije, tako da se znanje međusobno deli, jedni druge usmeravaju i podstiču. Iako je izgledalo da Raša nikako neće na njivi da zaprlja obuću niti da se lati motike, stvari su se preokrenule.

- Bio sam otišao na sasvim drugu stranu. Na FPN u Beogradu studirao sam političke nauke. Već na kraju studija, kada sam postao apsolvent, vratio sam se kući i počeo da radim u rasadniku. Vrlo sam zadovoljan svojim sadašnjim poslom i statusom. Jeste teže, ali je zadovoljstvo veliko - priča nam nesuđeni politikolog, sada uspešni poljoprivrednik u Kikindi i u Srbiji.

Rasadnik Radovija Lagundžina na konkursi dobija poslove koje uvek kvalitetno završi. Zasadili su više tzv. školskih šuma u Kikindi i selima, u Nakovu, Novim Kozarcima, Banatskom Velikom Selu.

- Najponosniji sam na školsku šumu u Iđošu. Pre nekoliko godina zasadili su je s nama đaci Osnovne škole "Milivoj Omorac". Vrlo lepo se primila i sada veoma lepo izgleda. To je sada park u centru sela, na oko 2.000 kvadrata, sa ukrasnim drvećem i šibljem - kaže najbolji mladi poljoprivrdnik Srbije, koji ovih dana ima pune ruke posla.

U punom jeku je priprema rasadnika za jesenju sezonu. Vade se sadnice, jer u oktobru počinje sadnja, a traje i u novembru. Lagundžin ima tržište širom Srbije, a radi sa javnim i privatnim sektorom i individualnim gazdinstvima.

LALA, A STRASTVENI PLANINAR

IAKO je rođen i živi u banatskoj ravnici, a porodično i poslom je vezan za obradivu zemlju, Radivoj Lagundžin voli i brda i planine. I to one najviših vrhova. Već 20 godina je strastveni planinar.

- Nas iz ravnice uvek nešto vuče da idemo gore - objašnjava kratko.

A u ovih nekoliko reči, kao da nije samo objašnjenje otkud ljubav prema planinarenju, već i poslu. Uvek ići napred i naviše. Njegov najveći uspeh i zadovoljstvo u planinarenju jeste osvojeni Grosglokner, najvišu vrh Austrije, od 3.798 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega