DA SE MIGRANTI NE KRIJU: Počinje rušenje trošnih kuća u pograničnim selima

J. L.

03. 09. 2022. u 07:45

KAKO bi sprečili veliki broj migranata da se useljava u stare i trošne kuće, u selima Majdan i Rabe, na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, počelo je rušenje devastiranih objekata.

ДА СЕ МИГРАНТИ НЕ КРИЈУ: Почиње рушење трошних кућа у пограничним селима

Foto: Novosti

Majdan i Rabe dele sudbinu mnogih drugih pograničnih mesta koja se nalaze na migranstkoj trasi. Na putu ka granici sa Evropskom unijom oni uglavnom borave u napuštenim i oronulim kućama.

Kako ističe Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, u sredinama kao što su Majdan i Rabe situaciju usložnjava i to što u njima u najvećem broju žive stariji ljudi.

- Za ovo su sredstva obezbeđena od strane jednog civilnog društva i u prvih desetak dana radiće se rušenje i čišćenje terena od desetak napuštenih kuća. Procedura je u potpunosti obavljena, dobijena je saglasnost od strane vlasnika i nadležnog opštinskog organa - objašnjava Ištvan Pastor.

S Komesarijatom za izbeglice u toku su razgovori da se objekat između Majdana i sela Rabe uredi i pripremi za zimske uslove, kako bi bio pogodan za humaniji smeštaj migranata, kako oni ne bi morali da se useljavaju u prazne kuće. Plan je i da se obezbede plate za dve osobe koje će permanentno pratiti situaciju na terenu i pomagati lokalnom stanovništvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna