DOMAĆE ĐAKONIJE UZ SAPUNE CARA LAZARA: U okviru "Dana srpskog duhovnog preobraženja", u Despotovcu jedan posvetili druženju

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 08. 2022. u 08:11

RAZNOVRSNI proizvodi od aronije i meda, te melemi, sapuni, rukotvorine od prirodnih materijala, rakije, cegeri, pleteni i vezeni upotrebni predmeti, suveniri... našli su se na štandovima u despotovačkom parku tokom tradicionalne manifestacije "Dan druženja" - organizovane u okviru "Dana srpskog duhovnog preobraženja".

ДОМАЋЕ ЂАКОНИЈЕ УЗ  САПУНЕ ЦАРА ЛАЗАРА: У оквиру Дана српског духовног преображења, у Деспотовцу један посветили дружењу

Foto Z. Gligorijević

Ovdašnji penzioner Nikola Radisavljević (76) ponosno je pokazivao sirće od divljih jabuka, koje ne proizvodi niko u okolini, a on voće bere na Beljanici, odakle donosi i zovu, od koje njegova supruga Gordana (72) pravi sirup. Izložio je i višnjevaču sa medom, te liker koji spravlja isključivo od marelica iz njihovog dvorišta.

Foto Z. Gligorijević

Nikola Radisavljević

Olivera Stanojević Vasilov iz Kruševca već šest godina ne propušta ovu manifestaciju, a sada je iskoristila turistički vaučer da bi u Despotovcu posetila i viteški festival "Džast aut". Inače, po recepturi profesora Hemijskog fakulteta Zorana Vujičića, sertifikovani je proizvođač dvorskih sapuna cara Lazara - ukrašenih motivima rozeta sa crkve Lazarice - te onih sa aktivnim ugljem, kozjim lojem, biljnim uljima... Tehnikom pustovanja, uz pomoć supruga Tomice koji je diplomirani inženjer geodezije, pravi i sapune "obučene" u vunu, koji su idealni za piling.

Foto Z. Gligorijević

Olivera Stanojević Vasilov

Foto Z. Gligorijević

 

A, među najmlađim prodavcima je bila Aleksandra Vučković iz Lomnice, čija porodica proizvodi suncokretov i bagremov med, te propolis i medovaču kojima se, zbog jedinstvenog ukusa, mušterije redovno vraćaju.

Foto Z. Gligorijević

Aleksandra Vučković iz Lomnice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri