ZA ISTOM TEZGOM POLA VEKA: Dragiša Kojić decenijama prodaje povrće na zelenoj pijaci u Paraćinu (FOTO)

Z. RAŠIĆ

12. 08. 2022. u 12:30

KAD je prvi put 1976. godine došao na paraćinsku zelenu pijacu i zakupio tezgu, Dragiša Kojić iz Gornjeg Katuna, kod Varvarina, bio je dvadesetčetvorogodišnjak.

ЗА ИСТОМ ТЕЗГОМ ПОЛА ВЕКА: Драгиша Којић деценијама продаје поврће на зеленој пијаци у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

S ponosom tvrdi da je rođen istog datuma kad i Vladimir Putin, 7. oktobra 1952, tako da uskoro puni 70. Sve to vreme bio je za istom tezgom, skoro pola veka. Na varvarinsku pijacu nikada nije otišao, a razlog je, objašnjava, što mu je ova, u Paraćinu, prirasla za srce.

- Nema dana kada nisam ovde, u prvom redu. Prodajem povrće, većini Paraćinaca dođem k'o komšija, svi me znaju. Uglavnom je sa mnom žena, dok su sin i unuci u bašti. Mnogo posla ima, sedam hektara treba održavati. Na tri hektara sadim celer, i najveći sam proizvođač u kraju. Snebdevam "Lidl" u Kruševcu i Paraćinu i celo tržište Crne Gore. Ostalo razuzmu ovde na pijaci - veli Dragiša, koga svi zovu Spira.

Celer ove sezone ima dobru cenu, od 130 do 150 dinara, a lane je bio 70 i 80. Ipak, računice je sve manje zbog cene nafte i suše.

- Trošim 50 litara nafte i oko 100 kilovatsati struje dnevno. Motore za zalivanje već mesec dana ne gasim. Imam sistem kap po kap. A kad na taj trošak platim dnevnicu radnicima, plašim se da izračunam šta ostaje - jada se Dragiša.

BESPARICA UZIMA DANAK

"VRZINO kolo" koje nastaje zbog lanca poskupljenja na pijaci se najbolje vidi. Epilog je skuplje povrće, ali to proizvođačima mnogo ne vredi jer je onda manje kupaca. Dragiša kaže da je ponekad na pijaci više prodavaca nego onih koji kupuju. Male su i plate i penzije. Rešenje je, po njemu, da povećanje najnižih penzija bude najveće. A ne, kako je to uvek - svima isto.

Previše se, ipak, ne žali, jer povrće ima dobru cenu. Paprika je 100 i 150 dinara po kilogramu. Jedino je paradajz "nešto pao", ali nada se, ne zadugo. Za penzijom od 14.724 dinara za 25 godina staža u firmi "14. oktobar" u Varvarinu, bez poljoprivrede ne bi mogao sa porodicom da preživi. Pogotovu što kod kuće ima od sina tri unuka. Još troje ih je kod ćerke i zeta, u Kruševcu.

- Zadovoljan sam ovogodišnjim rodom. Imam i papriku na 1,2 hektara. Proizvodim još kupus, paradajz, luk, jagode... Celer je, ipak, moj glavni adut, a plasman imam godinama obezbeđen - dodaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna