POLOŽAJ SRBA NA TAKOZVANOM KOSOVU SVE TEŽI: Srpski gradonačelnici na KiM poručili da je na delu "opšta kriminalizacija" našeg naroda

Novosti online

11. 08. 2022. u 16:44

GRADONAČELNICI iz srpskih opština sa KiM upozorili su danas da je položaj Srba u pokrajini iz dana u dan sve teži i teži i da je na delu "opšta kriminalizacija" Srba na takozvanom Kosovu.

ПОЛОЖАЈ СРБА НА ТАКОЗВАНОМ КОСОВУ СВЕ ТЕЖИ: Српски градоначелници на КиМ поручили  да је на делу општа криминализација нашег народа

Foto. D. Zečević

Oni su se takođe, pobunili zbog tretmana Srpske liste i njenog potpredsednka Milana Radoičića, odbacujući optužbe Prištine koja ih naziva kriminalcima.

- I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu, preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima - konstatuje gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić u saopštenju.

On dodaje da bi Albanci da kriminalizuju sve Srbe samo da ih nema i da im ne smetaju.

- I kada Srbin želi da se na Kosovo vrati optuže ga da je ratni zločinac. Kada Srbin želi da na Kosovu opstane optuže ga da je švercer. Kada se Srbin politički bori za svoj narod optuže ga da je kriminalac - ukazuje Jevtić.

Gradonačelnica Gračanice LJiljana Šubarić kaže da Srbi na samoproglašenom Kosovu sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje.

- Da nije žalosno, bilo bi smešno da ministar policije Svečlja govori o borbi za zakonitost, a da pri tom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde, i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine - navodi Šubarić u saopštenju.

Gradonačelnik Zubinog potoka Srđan Vulović istakao je da srpski narod, a posebno građani Ibarskog Kolašina znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje u njihovim selima, kućama i putevima.

- Neće uspeti namera gospodina Svečlje i Prištine da lažima o istaknutim Srbima, poput gospodina Radoičića, ili izmišljotinama o srpskom državnom rukovodstvu umanje njegovu odgovornost za sve što se čini protiv golorukog naroda, ali i protiv mira na ovim prostorima - poručio je Vulović u saopštenju.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević kaže da patroliranjem oklopnim vozilima i "hamerima" kroz centar grada, dok se održava Mitrovački festival kulture i dok deca igraju na bini, pokazuje kako Priština zamišlja borbu protiv Srba na severu.

- Ne postoji grad u Evropi gde se patroliranje policajaca obavlja "hamerima". Izgleda da su deca koja igraju na bini i neguju kulturnu i folklornu tradiciju svoga naroda pretnja po ustavni poredak Kosova. Mi smo svoji na svome i zato jasno poručujemo da odavde nema nazad - poručio je Radojević u saopštenju.

Gradonacelnik Novog Brda Svetislav Ivanović istakao je da je preduslov mira da oni koji vode institucije ne koriste svoj položaj za ugnjetavanje građana.

- Pozivam DŽeljaja Svečlju da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, građanima odgovore na pitanja kada će živeti bolje, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva? - pita Ivanović u saopštenju.

On takođe poziva Svečlju da javno objavi koliko je u poslednjih nekoliko godina bilo ubistva i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je severom više nego opsednut.


BONUS VIDEO: Španski premijer - Nezavisno Kosovo je kršenje međunarodnog prava
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POSLE PRIČA DA JU JE ARKAN DONEO SA RATIŠTA: Tajna Cecine ogrlice - oglasila se VLASNICA nakon više od 20 godina