U KUVARE IDU ČITAVE PORODICE: I ove godine veliko interesovanje za ugostiteljsko-turistički smer tehničke škole u Despotovcu

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 08. 2022. u 15:30

TEHNIČKA škola u Despotovcu je, kao i ranijih godina, popunila svih 15 mesta na ugostiteljsko-turističkom smeru, a posebno je zanimljivo da je od 19 svršenih osnovaca škole u Plažanu čak njih petoro odlučilo da ovda uči za kuvare.

У КУВАРЕ ИДУ ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ: И ове године велико интересовање за угоститељско-туристички смер техничке школе у Деспотовцу

Školarci redovno učestvuju na gastronomskim manifestacijama, Foto Z. Gligorijević

Kod upisanih sve je više i onih čiji su se roditelji upravo u ovdašnjoj Tehničkoj školi obrazovali za kuvare, a među đacima, kao i svake godine, ima braće i sestara onih koji su takođe završili ovaj smer, ili se još školuju. Takođe, posle 10 godina, ponovo se upisao i jedan par blizanaca.

- Koliko su Milica i Monika Velisavljević iz Grabovice kod Despotovca želele da upišu ovaj smer najbolje pokazuje to što su u prijavi, kao željeno zanimanje, navele samo kuvar, iako je trebalo da napišu pet željenih smerova i škola. Uspele su i, za 27 godina postojanja ovog smera u Tehničkoj školi, one su peti par blizanaca - ističe profesor kulinarstva Dejan Novaković.

Petar Antoković, Foto Privatna arhiva

Iskusni pedagog dodaje da među blizancima, čak i među jednojajčanima, ima razlike, pa je jedan uvek agilniji i - mada se međusobno pomažu - jedan uvek "vuče" onog drugog. Zato svako ima svoj stil u kulinarstvu.

- Interesovanje za upis na ugostiteljsko-turistički smer je uvek veliko, a ja još tokom godine razgovaram sa roditeljima dece koja bi mogla da se opredele za kuvarstvo, sa bivšim učenicima i poznanicima. Sve je više dece mojih bivših đaka, rođenih od 1978. do 1990, a svake godine imamo i učenike iz istog domaćinstva. Tako je najviše, čak tri kuvara dala porodica Stamenov - veli profesor Novaković.

Monika i Milica sa profesorom Novakovićem, Foto Privatna arhiva

Nekolicina njegovih đaka je godinama radila i na belosvetskim kruzerima, jer su zarade dobre, ali su se svi vratili i zaposlili u restoranima po Despotovcu i Svilajncu. Tako je Petar Antoković iz Šida, koji će naredne školske godine biti đak treće, završne godine, još na proleće - posredstvom jedne agencije - sebi obezbedio posao u kuhinji na kruzeru. Do 20. juna naredne godine bi trebalo da diplomira, a već 1. jula da se javi na posao...

Na kraju, dragocen je i podatak da 70 odsto učenika sa ugostiteljsko-turističkog smera despotovačke Tehničke škole nastavi da bavi kuvarstvom ili se, u najgorem slučaju, preorijentišu u konobare, pa i šankere. Ostatak, mahom, čine devojke koje se udaju, pa se ne bave zanimanjem za koje su se školovale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)