ČUVAJU STARE ZANATE: U Despotovcu nedavno održan prvi festival ručnih radova

Zorica Gligorijević

29. 05. 2022. u 07:39

ČAJEVI i melemi od raznih biljaka, starinska jela i kolači, narodne nošnje, pletene i vezene stvari, ukrasni predmeti, rađeni raznim tehnikama i druge rukotvorine - našle su se na prvom festivalu ručnih radova "Kreativno povezivanje ručnim radom", održanom u Despotovcu. Festival, čiji je organizator Udruženje žena "Kreativne Despotovčanke", a pokrovitelj opština Despotovac, okupio je 15 udruženja iz Beograda, Čovdina, Ćićevca, Svilajnca, Batočine, Plažana, Despotovca, Stenjevca, Resavice i Paraćina.

ЧУВАЈУ СТАРЕ ЗАНАТЕ: У Деспотовцу недавно одржан први фестивал ручних радова

Foto Z. Gligorijević

- Želeli smo da okupimo sva udruženja i da naši sugrađani na jednom mestu mogu da vide ručne radove, prisete se starih vremena, ali i da vide one rađene novim tehnikama. Prezadovoljni smo odzivom udruženja, ali i posetilaca, koji su dosta pazarili - kaže predsednica Udruženja "Kreativne Despotovčanke" Dragica Marković Miladinović.

Veliku pažnju privukli su predmeti od bustovane i filcovane vune, koje je izložila Tatjana Tubica, članica Udruženja građana "Štit" iz Paraćina.

- Naši proizvodu su prepoznatljivi, jer koristimo najkvalitetnije materijale, merimo vunu, koju kombinujemo sa svilenim i viskoznim nitima, pa imaju doživotnu garanciju. Naši kaputi "šetaju se" po Parizu i Milanu. Izrađujemo i ešarpe, prsluke, haljine, a nov proizvod je ćebad za bebu - ponosna je Tubica.

Širokoj lepezi proizvoda Ljiljana Stojadinović iz Despotovca dodala je ulje od bele rade, koje štiti od sunca, a dobro je i za melanome, čaj od bele rade za čišćenje organizma, melem i čaj od podbela, koji su odlični protiv "petnog trna" i bronhitisa, jer izvlače upale.

- Izložili smo kolače, cveće, torbice, vezene i heklane stvari. Trudimo se da očuvamo stare zanate, a čuvamo i recepte tradicionalnih jela i kolača. Narod sve više traži puslice, razne pite, uštipke, krofne, kao i čorbe od lobode, vrste trave, koju pravimo po receptu starom 100 godina, na koju smo veoma ponosni, jer pobeđuje na svakoj manifestaciji - kaže predsednica Udruženja žena "Ćovdinke" iz Ćovdina Milijada Milić.

HUMANITARNO

NA festivalu ručnih radova "Kreativno povezivanje ručnim radom", u saradnji sa Crvenim krstom, organizovana je i humanitarna akcija. Prikupljan je novac za lečenje Alekse Matijevića (6) iz Vojnika, koji boluje od cerebralne paralize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)